Wpis z mikrobloga

Wie ktoś jak zapobiegać parowaniu szyb po wejściu do auta? Rano przy lekkim przymrozku, po użyciu odmrażacza wchodzę do auta i w dosłownie minutę po wejściu mam całą szybę zaparowaną od wewnątrz, można to czymś załatwić żeby tak nie parowały? #motoryzacja #pytanie #samochody
  • 94
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

W sensie ustawić na szybę i 16°?

@AyDeeKay: a używasz klimę, czy tylko w gorąc? Kiedy ostatnio ją serwisowałeś?

Chcesz rozwiązać problem, to poczytaj na necie i sam potestuj. Wpisz na youtubie np. "jak pozbyć się parowania szyb" i wyskoczy Ci 50 filmików z dokładnie opisanym procesem.
Ja mam klimę praktycznie przez cały rok włączoną, pochłaniacz też jest, ale w sumie za wiele to nie wciąga, a szyby
  • Odpowiedz
@AyDeeKay: kupiłem k2 antypara za 10 zł, działa świetnie, musisz zostawić jedną szybę do skraplania się wody, a tak to nie miałem żadnego problemu z parkowaniem nawet przy dużych mrozach.
  • Odpowiedz
@AyDeeKay: Poprzednie dnia zanim wysiądziesz, wywietrz i wychłodź auto.
1. Wtedy głownie pozostanie suche powietrze z ulicy a nie z wilgocią z oddechów i ciała.
2. Chłodne powietrze może wchłonąć mniej wilgoci niż ciepłe.
  • Odpowiedz
@AyDeeKay: Kiedyś mi parowały to wymieniłem filtr kabinowy, i kupiłem coś takiego jak silikażel w granulkach, wsypałem do skarpety i woziłem to pod siedzeniem. Pomogło
  • Odpowiedz
@Hiter nie próbowałem, ale z pianka do golenia pisałem całkiem poważnie :) można wypróbować na lustrze w łazience. Po gorącym prysznicu nie zaparuje :)
  • Odpowiedz
klima nie włączy się w temperaturze poniżej 4 stopni na zewnątrz. Także przy lekkim przymrozku włączanie klimy nie oznacza jej uruchomienia.

@niebylotematu808 Jak ustawi się obieg wewnętrzny i ciepłe powietrze to po dobrym nagrzaniu auta klima powinna ruszyć. Ja ten sposób stosuję żeby w zimie raz w miesiącu uruchomić klimę żeby pochodziła kilkanaście minut.
  • Odpowiedz