Wpis z mikrobloga

@fatalny: ja to bym inwestowal w spolki zbrojeniowe ( ͡° ͜ʖ ͡°)

jak nie jestes odwazny to allworld, jak jestes to sp500, a jak turbo to nasdaq

jak jestes leniem i chce sie bawic glownie w etfy to juz olej te groszowe sprawy z mikrooptymalizacja inwestycji dlugoterminowej
  • Odpowiedz
@fatalny: pln wysylamy do revoluta, tam wymiana na usd (przy duzych kwotach, pewnie wypadaloby wziac revolut premium), przelewem natychmiastowym przez paypala wpietego w revoluta wysylamy usd na konto usd w xtb. Kupujemy etfy za usd. Aktualnie mamy hosse i szczyty na gieldach usa, jak sie nie boisz spadkow to w sp500 wszystko, ale wskazane zeby sie w miedzy czasie uczyc o inwestowaniu i zaplanowac sobie zdywersyfikowanie tej inwestycji. Jak sie
  • Odpowiedz
@fatalny: po pierwsze subkonto dolarowe w XTB, z którego otwierasz pozycje w USD. Nie otwieraj z konta złotówkowego, bo zapłacisz po 0.5% prowizji za otwarcie i zamknięcie.
XTB korzysta z Pekao, podobnie jak Walutomat, więc można wymienić walutę: twój dowolny bank i PLN -> walutomat z wymianą na USD -> XTB. Wtedy nie płacisz za swifta. ALE jak ostatnio sprawdzałem, to wewnętrzna wymiana w XTB między subkontami PLN i USD
  • Odpowiedz
@fatalny: Najtaniej będzie kupować bez przewalutowania ETF na SP500 notowany na GPW: https://stooq.pl/q/?s=etfsp500.pl
W XTB ma ticker LYPS.PL.

W obecnej sytuacji rynkowej i przy twoim braku doświadczenia sugerowałbym strategię zakupów za stałą kwotę w regularnych interwałach, np. raz na miesiąc tego samego dnia miesiąca.
  • Odpowiedz
  • 0
@katopa: raczej jestem leniem. Mam trochę akcji, ale malutko. Głównie obligi skarbu państwa. Jakie macie opinie o funduszach zamkniętych? Jestem umówiony na spotkanie z doradcą aby coś takiego otworzyć. Koszty zarządzania wysokie, ale i tak już po odjęciu zostaje całkiem sporo %
  • Odpowiedz