Wpis z mikrobloga

Ale mnie irytuje ten upośledzony argument, że Budda oskarżony jest m.in. o prowadzenie nielegalnych loterii, podczas gdy miał zgodę organów państwowych...

Wyobraźcie sobie, że dostaję zgodę, nie wiem, na udzielanie korepetycji (wiem, że nie jest to licencjonowane, ale załóżmy, że jest). Zamiast tego sprzedaję uczniom n-------i. Ale przecież dostałem zgodę, o co chodzi?!

No o to, że Budda miał zgodę na przeprowadzenie loterii promocyjnej. A więc loterię przedstawił organom jako loterię promocyjną, dodał do tego cały anturaż, który miałby to potwierdzać, otrzymał zgodę i przeprowadził loterię inną niż promocyjna.

Loteria promocyjna to taka, która służy promowaniu jakiegoś produktu. Ot, taki element reklamy. Loteria to natomiast gra losowa, h----d, niczego nie promuje, to żadna reklama, tylko loteria jest celem samym w sobie.

Jeśli Budda miał pozwolenie na loterię promocyjną, a de facto przeprowadził zwykłą loterię (niepromocyjną), to zorganizował loterię legalnie, bo dostał papier na loterię promocyjną?

#budda
  • 19
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@kishibashi: Dyrektor Izby Skarbowej w Krakowie, który podpisywał się pod zezwoleniem wszystkich loterii Buddy został też pociągnięty do odpowiedzialności, chociażby za rażące zaniedbania? Przecież już od 1-2 loterii mógł się zorientować że coś jest nie tak w tym procederze i schemat jest powtarzany.
Nie wiemy tego bo prokuratura ukrywa dane pozostałych 9 zatrzymanych osób.
  • Odpowiedz
@kishibashi: Tylko różnica jest taka że tą zgodę wydał organ Krajowej Administracji Skarbowej,, która zrobiła nalot na słupa. Postawione zarzuty prokuratora w tym momencie ośmieszają organy państwowe że nie wiedzą na co zgody wydają. (każdy wie jak te polskie placówki działają XDDD). Problem najbardziej tkwi w sprecyzowaniu zarzutów prokuratora bo do tak medialnej sprawy nie postarali się.
  • Odpowiedz
@kishibashi: za zgodę na loterie dyrektor izby skarbowej w Krakowie ma zarzuty, a tzw komisja sprawdzała tylko czy losowanie jest losowe.

Poza tym z medialnych informacji wynika, że loteria była tylko częścią całej przestępczej machiny.

Jak dasz w łapę policjantom co Cię złapią na przestępstwie to nie znaczy, że jesteś niewinny, bo przymknęli oko.
  • Odpowiedz
  • 0
@adrin00: jeszcze raz wracamy do analogii z pozwoleniem na korepetycje. Jeśli dostanę takie pozwolenie, a później będę sprzedawał na zajęciach n-------i, to jest to kompromitujące dla organu wydającego zezwolenie? Przecież to co się wydarzy to jest wróżenie z kart, a organ opiera się na dostarczonej dokumentacji - np. dyplom nauczyciela.

@danoneek , Ty przygłupie, naucz się czytać ze zrozumieniem, nielegalne organizowanie loterii to jeden z zarzutów, który jest kwestionowany
  • Odpowiedz
  • 2
@kishibashi: Dostajesz pozwolenie od Państwa na prowadzenie jadłodajni - od Sanepidu. Prowadzisz restaurację. Okazuje się po jakimś czasie że karmiłeś ludzi mięsem którego podawanie jest zabronione - jakieś zepsute czy coś, umieraja ludzie - i co mają Cię nie pozywać bo miałeś pozwolenie sanepidu? Pozwolenie, a wykonanie czegoś zgodnie z założeniami tego pozwolenia to nie to samo.
  • Odpowiedz
@kishibashi: Bardzie odpowiednie porównanie jest takie: Uzyskujesz nielegalnie b--ń z której kogoś zabijasz. Potem wszyscy mówią, że masz postawiony zarzut posiadania nielegalnie broni. Nie, tutaj chodzi o to, że to jest narzędzie które przyczyniło się do morderstwa.

Ew. Masz zezwolenie na b--ń i kogoś zabijasz, a wszyscy mówią „O co chodzi? Przecież miał zezwolenie na b--ń”
  • Odpowiedz
@kishibashi: nie masz racji, w Polsce nie ma czegoś takiego jak pojęcie „loterii” samej w sobie. Są jej 4 rodzaje, z czego na jedną z nich - pieniężna, monopol ma państwo.
Budda prowadził loterię promocyjną i raczej to ma ręce i nogi - być może któraś z pierwszych była nie do końca legit i o to też jest zarzut.

Budda mógł za to omijać inne przepisy tej ustawy, ba, prawdopodobnie
  • Odpowiedz
  • 0
@Adexi: no jeśli zorganizował loterię pieniężną pod pozorem loterii promocyjnej, to chyba zorganizował loterię pieniężną nielegalnie...

Jego loteria promocyjna nie ma rąk i nóg, bo w zasadzie to ja nigdy nie słyszałem nawet słowa o "kupcie e-booka, to naprawdę świetna lektura". Od początku to końca było to naganianie na losy.

A jeśli chodzi o pranie to się zgadzam. Znacznie lepszy do tego jest drogi rosołek, ale i tu... tak dużych
  • Odpowiedz
  • 0
Budda mógł za to omijać inne przepisy tej ustawy, ba, prawdopodobnie użył loterii żeby uwiarygodnić dochody w spółkach, żeby móc pożyczać pieniądze do innych spółek w jako takiej zgodzie w papierach.

@Adexi: to się nie trzyma kupy. Dajmy na to 50 milionów "zarobionych" na loterii miałoby uwiarygodnić miliony nielegalnych dochodów z innych spółek? W jaki sposób? To oddzielne rzeczy.
  • Odpowiedz
  • 0
I loteria prędzej służyła do tego - wygenerować duże wpływy, żeby móc ten hajs rozrzucić do innych spółek.

@Adexi: Po co ten hajs rozrzucać do innych spółek? Jeśli zakładasz, że loteria miała ręce i nogi to znaczy, że była okej, a więc pieniądze były czystym zyskiem. Po co cokolwiek z tym robić? Z tego co wiadomo, to te loterie miały realny potencjał do generowania wielkich wpływów i nie trzeba było
  • Odpowiedz
@kishibashi: bo on najprawdopodobniej jest słupem kogoś grubszego w moim odczuciu, pożyczanie siana pomiędzy spółkami jest sposobem prania pieniędzy, tworzenie im podwalin i wiarygodności pod dalsze biznesy, darowizny również można do tego wykorzystać. Dodajmy też do tego restauracje, która przecież prowadzą. Powiązania z innymi szemranymi typami, jak Kukiełka, który dostał wyrok w Niemczech za VAT.
Nie wiemy też na jakim etapie to się wszystko wysypało. On część biznesów miał zalegalizowane
  • Odpowiedz
@kishibashi: no i odrębna kwestią mogą być wyłudzenia VAT, zaniżanie stawek i machloje tego rodzaju przy organizacji loterii. Tu już mogło być różnie, jednakże sama forma tej loterii - że to loteria promocyjna to w mojej ocenie jest ok. Średnio moralne jest naganianie na to dzieci, stopa zwrotu całej inwestycji i pranie mózgu widzów.

Btw. W regulaminie jest info, że uczestnikami mogą być osoby pełnoletnie, zaś generalnie w loteriach promocyjnych
  • Odpowiedz
  • 0
bo on najprawdopodobniej jest słupem kogoś grubszego w moim odczuciu, pożyczanie siana pomiędzy spółkami jest sposobem prania pieniędzy, tworzenie im podwalin i wiarygodności pod dalsze biznesy, darowizny również można do tego wykorzystać

@Adexi: ech, ale Ty to piszesz na zasadzie "przestępcy robią fortunę wyłudzając VAT", po prostu piszesz ogólnik i nawet nie próbujesz przybliżyć jak miałby działać, bo nie wiesz. A chodzi o to, żeby choć trochę rozłożyć to na czynniki
  • Odpowiedz
@kishibashi: Dobrze, to podyskutujemy inaczej i zaczniemy od podstaw.
Jakie przesłanki ustawowe i doktrynalne pojęcia loterii promocyjnej nie zostały spełnione? Jaki inny rodzaj loterii twoim zdaniem miał miejsce w stanie faktycznym?
Co wynika z 1 akapitu komunikatu dotyczącego postawionych zarzutów - ten fragment o grach hazardowych? Jak go rozumiesz? Jest on najbardziej enigmatyczny, ale jak mi odpowiesz na te pytania to Ci wyjaśnię, bo inaczej zaczniesz racjonalizować moje słowa, tak
  • Odpowiedz
@kishibashi: i nie wiem czemu za wszelką cenę chcesz się dochodzić, skoro ja przedstawiłam swoje przemyślenia względem całej tej sprawy, to może być p---------e, a może być prawda, czas pokaże. Ale skoro tak, to nie ma sprawy, będziemy się zbijać na argumenty.
  • Odpowiedz