Wpis z mikrobloga

Odcinkowe pomiary prędkości to żyła złota.

26 kwietnia na drogowej mapie województwa śląskiego został uruchomiony nowy odcinkowy pomiar prędkości. Znajduje się on na ul. Gliwickiej w Mikołowie na trasie DK44. Długość odcinka, na którym jest mierzona prędkość, to 1,3 km. Dopuszczalna prędkość na tej trasie 50 km/h. Postawienie tam urządzeń OPP było swoistym strzałem w dziesiątkę, ponieważ w pierwsze dwa miesiące zarejestrowano tam 6797 wykroczeń, co było 4. wynikiem w Polsce.

60-latka udowodniła jednak, że można ich wiele razy nie dostrzegać i w efekcie, za kilkukrotne przekroczenie prędkości otrzymać mandat w wysokości 3400 zł oraz 44 punkty karne.

Źródło

#ruchdrogowy #mandat #drogi #polskiedrogi #mikolow #slask
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@1988BaZyL: Ehh, odcinkowy na 50 km/h - co tam się musi dziać. Ludzie ciągnący się 30/h bo boją się jechać z prędkością bliską ograniczenia xD

@PfefferWerfer: też nie ogarniam takich zachowań... Jest odcinkowy, to ustawiam tempomat i mam wywalone ¯\(ツ)
  • Odpowiedz
no jak widać z przytoczonych danych przez OP to jest dokładnie odwrotnie :) Wiele osób przekracza to ograniczenie do 50.

@996ef650daf32b92bf708bc9376908ea:

No tak średnio bym powiedział - DK44 w Mikołowie ma średni dobowy ruch pojazdów na poziomie 35 000 pojazdów, w 2 miesiące złapano 6700 wykroczeń a przejechało tam w sumie 2 100 000 pojazdów. Daje to przekroczenie na poziomie 0,3% uczestników ruchu.

Nie powiedziałbym żeby to był solidny dowód
  • Odpowiedz
@996ef650daf32b92bf708bc9376908ea: Faktycznie - wziąłem losowe dane ze skyscrapercity które są prawdopodobnie błędne

Dlatego zerknąłem do danych GDDKIA za 2023 i tam na odcinku 16 051 pojazdów na dobę średniorocznie, więc już poprawiam obliczenia i odsetek przekoczeń to 0,7% zamiast poprzednio podanego przeze mnie 0,3%. Dalej nie ma tragedii - ciekawe jakie było średnie przekroczenie prędkości w nałożonych mandatach ( ͡° ͜ʖ ͡°)

https://www.gov.pl/web/gddkia/scpr---dane-z-roku-2023
  • Odpowiedz