Aktywne Wpisy
nowszyja +908
Dlaczego w Polsce nie wprowadzi się prawa takiego jak np na Islandii, że aby mieć psa w bloku, to trzeba mieć zgodę wspólnoty? Normalni ludzie mogliby żyć bez odgłosu ujadania za ścianą, bez smrodu kundla na klatce, bez gówna przez blokiem, bez obszczanej elewacji. A psiarze po prostu koncentrowaliby się w innych blokach, gdzie nawzajem cieszyli by się ujadaniem, smrodem i syfem, który tak lubią.
Jesteś za?
#psiarze #psy
Jesteś za?
#psiarze #psy
kwiat_pustyni626 +855
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...

Źródło
#ruchdrogowy #mandat #drogi #polskiedrogi #mikolow #slask
@PfefferWerfer: też nie ogarniam takich zachowań... Jest odcinkowy, to ustawiam tempomat i mam wywalone ¯\(ツ)/¯
@PfefferWerfer: no jak widać z przytoczonych danych przez OP to jest dokładnie odwrotnie :) Wiele osób przekracza to ograniczenie do 50.
@996ef650daf32b92bf708bc9376908ea:
No tak średnio bym powiedział - DK44 w Mikołowie ma średni dobowy ruch pojazdów na poziomie 35 000 pojazdów, w 2 miesiące złapano 6700 wykroczeń a przejechało tam w sumie 2 100 000 pojazdów. Daje to przekroczenie na poziomie 0,3% uczestników ruchu.
Nie powiedziałbym żeby to był solidny dowód
@PfefferWerfer: potrzebne źródło danych, bo to jakaś niesamowicie wysoka wartość dla tego typy drogi. Dla porównania na odcinku A4 Katowice-Kraków średni dobowy ruch wynosi 44 248 pojazdów
Dlatego zerknąłem do danych GDDKIA za 2023 i tam na odcinku 16 051 pojazdów na dobę średniorocznie, więc już poprawiam obliczenia i odsetek przekoczeń to 0,7% zamiast poprzednio podanego przeze mnie 0,3%. Dalej nie ma tragedii - ciekawe jakie było średnie przekroczenie prędkości w nałożonych mandatach ( ͡° ͜ʖ ͡°)
https://www.gov.pl/web/gddkia/scpr---dane-z-roku-2023