Wpis z mikrobloga

Czy faktycznie pytania są tylko z tych tematów? Przygotowując się do LEKu mogę całkowicie pominąc takie przedmioty jak np. ortopedia, urologia, okulistyka albo radiologia? A może jest po prostu tak, że takie przedmioty jak urologia czy ortopedia zawierają się w szeroko pojętej chirurgii? Jak jest z interną? Czy np. nefrologia zawiera się w internie i też musze ją wykuć?

Nie wiem totalnie jak się mam do tego uczyć. Myślałem, że na tych platformach typu Lepolek czy WNL jest zawarty cały materiał teoretyczny, a się okazuje że tam to są tylko pytania, a spora część zagadnień nie jest wcale omówiona

#lekarski #lek #medycyna
RenoJackson - Czy faktycznie pytania są tylko z tych tematów? Przygotowując się do LE...

źródło: image

Pobierz
  • 2
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@RenoJackson: orto i inne takie chirurgiczne to głównie jak są w Noszczyku. Interna no to cała, czyli wszystkie kardiologie, nefrologie i inne endokrynologie. Radiologia no to raczej nie, drukowanie zdjęć jest za drogie XDD. W WNLu masz prezki i tam jakoś próbują streszczać te podręczniki. Ale lek to w dużej mierze loteria. Albo trafisz na pytanka z działów, które Cię interesują i będziesz miał dobry wynik albo nie. Mój najlepszy
  • Odpowiedz
To zależy na jaką specjalizację chcesz iść. Na te mniej oblegane starczy sama baza. Na te bardziej już trzeba coś wiedzieć żeby wykręcić >92% z LEKu. Jeśli chodzi o specjalizacje niedostępne dla zwykłego śmiertelnika (patrz. derma i endokryny) to LEK nie wystarczy. WNL jest przehypowany. Streszczone strony podręcznika, parę tabelek. A w komentarzach głównie "mnemonki" studentów. Czekam z ciekawością na coś bardziej innowacyjnego, mimo, że już jestem trochę po studiach. Po prostu
  • Odpowiedz