Wpis z mikrobloga

Wyjaśniło się, dlaczego duzi wydawcy (Rebis, Zysk, MAG, Media Rodzina i inni) wycofują się z udostępniania swoich książek w ramach pakietu bibliotecznego. W skrócie: Legimi udostępniało pakiety biblioteczne swoim komercyjnym partnerom, co skutkowało tym, że wydawcy i twórcy tracili tantiemy, które powinni otrzymać. Pakiet biblioteczny nie podlega tym rozliczeniom, bo działa na zasadzie na jakiej funkcjonują właśnie wypożyczenia z bibliotek.

https://rynek-ksiazki.pl/aktualnosci/pdw-wyjasnia-dlaczego-wstrzymalo-dostep-do-publikacji-w-kanale-bibliotecznym-legimi/

#legimi #ksiazki #czytajzwykopem #ebook #ebooki
CrokusYounghand - Wyjaśniło się, dlaczego duzi wydawcy (Rebis, Zysk, MAG, Media Rodzi...

źródło: obraz

Pobierz
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@CrokusYounghand:
Napisali żeby dodawać na półkę i ściągać przed zmianami - chyba się ludzie rzucili bo ani a apce ani przez stronę nie mogę tego zrobić xD
Ale złodzieje pierd.. znajomej co wydała książkę też na legimi się nie zgadzała ilość przeczytań nawet z tym co znajomi jej mówili że przeczytali z legimi - myślałem że po prostu ludzie ją okłamali że czytali a teraz to już wiadomo skąd ten
  • Odpowiedz
@JarJarAbrams: Ja byłem od początku entuzjastą do teraz. Co prawda brakowało wielu wydawców, np. Znak, ale i tak katalog był bogaty i dzięki legimi na przykład regularnie czytałem nowości od Maga. Bez tego jednego ta usługa dla mnie traci swój sens. Chyba czas wrócić do papieru.
  • Odpowiedz
@CrokusYounghand: Właściwie z oświadczenia PDW wynika, że to co opisałeś to jeden wątek, a drugim osobnym jest to, że wg PDW Legimi nie podawało też w raportach do wydawców części zakupów/przeczytań w normalnym modelu abonamentowym. Innymi słowy możliwe, że ten konflikt się dopiero rozkręca.
  • Odpowiedz
@DeoLawson: Ogółem Legimi okazuje się mało uczciwą firmą. I jeszcze ten nowy program Klubu czy jak oni to nazwali. Ludzie płacą i tak nie mało za tą usługę, a okazuje się, że będą zmuszeni jeszcze płacić 14 zeta za niektóre książki. xd
  • Odpowiedz
@CrokusYounghand: Jest jeszcza jedna rzecz, której nie rozumiałem w czasach korzystania z legimi. Co miesiąc niby dostawałeś jakieś wirtualne punkty w klubie mola książkowego (nie pamiętam jak to się dokładnie nazywało), ostatecznie nigdy nie udało mi się tego wykorzystać. Może moje niedopatrzenie a może jedna niby promocja. Szkoda, bo też byłem wielkim kibicem legimi.
  • Odpowiedz