Wpis z mikrobloga

Siemasz, robie chyba coś źle...
Ogólnie przytyło mi sie w pandemie, potem udało mi się zrzucić i przy wzroście 176 ważyłem 73kg, lecz miałem na dole brzucha malutką oponkę. Stwierdziłem, że zejdę do 70 kg aby wejść potem na masę, potem znów redukować itp... Ogólnie jestem człowiekiem który teraz bardzo dużo się rusza, w tygodniu siłownia przeplatana z tenisem. 3x tenis, 3x siłownia. Zacząłem liczyć kcal, bo wcześniej po chudnięciu popendemicznym nie liczyłem.
I teraz, waga skacze mi strasznie, fakt że ważę się na siłowni, ale zazwyczaj jem o stałych porach i ważę się też o stałych porach na siłowni, aczkolwiek jednego tygodnia potrafi pokazać 71,5 zaś półtora tygodnia później 73. Wczoraj była jakaś ekspolzja bo na wadze ujrzałem 75.
Podczas treningu tenisa spalam 600-1200kcal w zależności od intensywności gry, silka +/- 500kcal trening siłowy. Cardio to powiedzmy tenis.
FitAtu wyliczyło mi na chudnięcie 2295kcal. (69-115g białka, 64-77g tłuszczu, 258-402g węgli.)
Cóż robić ?

#dieta #trening #silownia #fit #fitatu
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@damilele: A jak często się ważysz? 1,5 kg wahania to ja potrafię mieć z dnia na dzień i w zasadzie to bardzo niewiele mówi o przybieraniu na masie bądź chudnięciu. Najlepiej się jednak ważyć z samego rana na czczo i codziennie, a później wyliczać średnią tygodniową, wtedy rzeczywiście można złapać jakiś trend. Poza tym więcej białka pod trening siłowy (a przynajmniej ten górny zakres widełek), jeśli waga będzie stała w
  • Odpowiedz
@damilele: Źle podchodzisz do swoich wydatków kalorycznych.
To, że zegarek pokazuje 500kcal to traktuj z przymróżeniem oka. Obciąłbym to o połowę. Jeśli w trakcie treningu spaliłeś 500 czyli 250, to nie znaczy, że Twoje wydatki wzrosły o 250. W czasie treningu mogłeś robić(gdybyś go nie robił) coś co spaliło 100kcal, po treningu odpoczywasz bo jesteś zmęczony, więc mogłeś coś robić, albo być po prostu żywszy i w te kilka godzin
  • Odpowiedz
Jeśli w trakcie treningu spaliłeś 500 czyli 250, to nie znaczy, że Twoje wydatki wzrosły o 250. W czasie treningu mogłeś robić(gdybyś go nie robił) coś co spaliło 100kcal, po treningu odpoczywasz bo jesteś zmęczony, więc mogłeś coś robić, albo być po prostu żywszy i w te kilka godzin znów ucieka 100kcal. I tak na koniec dnia masz +50kcal

@Inozythol: bro-science podaje 30% kompensacji, więc w ramach zabawy można policzyć
  • Odpowiedz
człowiekiem który teraz bardzo dużo się rusza

@damilele a czym się zajmujesz zawodowo i po pracy, ile kroków dziennie robisz?

waga skacze mi strasznie

@damilele: jaki jest okres przeprowadzania pomiarów? Jak zmiany w obwodach, ciuchy luźniej leżą, zmieniłeś dziurkę w pasku, widać w
  • Odpowiedz
@NieRozumiemIronii: Wiesz ja między seriami noszę p-------------e ciężary i sprzęt na miejsce, lub chodzę jak już posprzątam xD Także albo robię serię albo chociaż chodzę, więc u mnie 0,7x to co pokaże zegarek raczej się będzie zgadzać. Natomiast jak ktois p--------e super censzko serie wyciskania przez 20sec, a potem 3min siedzi w telefonie to nie wiem czy 30% nie będzie za dużo.
  • Odpowiedz
chodzę jak już posprzątam

@Inozythol: same, często na siłowni robię z 4k kroków między seriami :-)
Te 70% kompensacji to zakładam, że to były jakieś kilkudziesięciominutowe sesje cardio bieżnia/rowerek w labie, bo to najłatwiej zorganizować.
A algorytmy z zegarków i telefonów jak porównywali z maskami to podają losowe wyniki z rozstrzałem takim, że nawet jako ciekawostkę trudno te wyliczenia traktować, ciekawe w sumie czy dałoby się je pod danego użytkownika
NieRozumiemIronii - >chodzę jak już posprzątam

@Inozythol: same, często na siłowni r...

źródło: thermal-camera-senses

Pobierz
  • Odpowiedz
oprócz treningów 6x w tygodniu robisz przynajmniej 20k kroków dziennie? Jeśli nie to mało/średnio się ruszasz.

@Inozythol: :D
Tak, 8 godzin dosyć intensywnego sportu tygodniowo to mało, bo nie chodzisz 15 km każdego dnia ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
Bo te 8 godzin to jest niecałe 5% z całego tygodnia.

@Inozythol: trollujesz czy serio piszesz? Jak napiszę, że tygodniowo mało sram bo tylko 2% tygodnia to raczej każdy mnie wyśmieje Czuję że to poniżej rigczu, żebym takie oczywistości tłumaczył.

Łap, napisz tym debilom od WHO, że się mylą, bo przecież sportowcy zawodowi trenują dziennie więcej
NieBendePrasowac - > Bo te 8 godzin to jest niecałe 5% z całego tygodnia.

@Inozythol...

źródło: WHO_sport

Pobierz
  • Odpowiedz
@NieBendePrasowac: Typie. Zalecenia who to są zalecenia dla średniej populacji XXI w, gdzie tendencja do ruchu jest ujemna. To minimum to jest dla Pani Grażynki, żeby zachowała jakieś tam optymalne zdrowie przy uwzględnieniu innych czynników. To że who zaleca 150min aktywności to nie znaczy że to jest dużo tylko to jest minimum absolutne. W swoim życiu żyłem z ludźmi, którzy w ciągu tygodnia robili tyle kroków ile ja w pół
  • Odpowiedz
te 8 godzin to jest niecałe 5% z całego tygodnia.

@Inozythol: na to odpowiedziałem, że to bezsensowne zestawiać wartość procentową czasu z tygodnia i arbitralnie sobie stwierdzić stwierdzić, że 5% mało. Bardzo upraszczając i idealizując życie samotnego singla, odejmując średnio 7 godzin na sen, 6 na pracę, godzinę na dojazdy, godzinę na jedzenie, godzinę na ogarnięcie domu czy jakichś swoich spraw oraz godzinę na jakąś książkę/serial więc zostaje maksymalnie 7 godzin
  • Odpowiedz
@NieBendePrasowac: specjalnie na koniec napisałem, żebyś nie pisał o tym, że nikt nie ma na to czasu, bo wrócimy do argumentu o sraniu.

No a Ty zacząłeś dyskusję od fikolkow na temat odniesienia czasu poświęcanego na ruch do całkowitego czasu jaki masz do dyspozycji. No właśnie to ma sens, bo kiedy masz generować wydatki i określić czy to dużo czy mało. Poza czasem? W odniesieniu do swojej wyobraźni?

To że masz 1000zl
  • Odpowiedz