Wpis z mikrobloga

@Thiocomaster: Ale wiesz że w każdym autobusie jest biletomat i to tam kupujesz bilet?
Kasownik jak sama nazwa wskazuje jest do kasowania.

@ziuaxa Oczywiście że można kupić bilet w smartfonie.

Ale OP chciał kupić bilet w kasowniku i się dziwi że nie działa.
  • Odpowiedz
@Thiocomaster takie wpisy tylko potwierdzają, że Warszawa to najlepsze miasto, a wszystkie inne duże miasta mają ból d--y literalnie o cokolwiek ( ͡ ͜ʖ ͡)
  • Odpowiedz
kasowniki nie sprzedają biletów w dc więc cóż, fake and gay story bro ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@Podstarzaly_Mandalorianin: jak to nie?

https://subiektywnieofinansach.pl/karta-platnicza-jako-bilet-na-tramwaj-lub-autobus-dynamiczne-taryfy-open-payment-system/

Z tego co wiem ma też w nieodległej przyszłości trafić też do Warszawy. To działa tak, że przykładasz paypassa i kupujesz bilet. Proste. System jest trochę bardziej złożony, bo jest limit ilimit ile możesz wydać w ciągu dnia czy też w ciągu x-dni, dlatego
  • Odpowiedz
bo trzeba przeczytać jak skasować - skanujesz kod QR i bangla. System może nie za dobry ale działa.

@Trombe: no chyba że w metrze, to wtedy skasować się da, ale bramkę otworzyć to czasem problem, dlatego najlepiej wejść za kimś jak już się skasuje bilety przed wejściem ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Sathanas_Gloriam: tak to jest jak się wybiera Sutryka na prezydenta, podróż MPK oraz autem po Wrocławiu to jest dramat... w sumie piesi też bo chodniki w dużej części miasta poniemieckie więc stare i krzywe :D
  • Odpowiedz
@Rasteris Rzecz w tym, że we Wrocławiu każdy pojazd MPK posiada kasowniki w których możesz skasować bilet papierowy zakupiony w stacjonarnym biletomacie lub kupić "wirtualny" bilet przy pomocy karty zbliżeniowej. Osobiście dziwi mnie, że w Warszawie takiej opcji nie ma. Miasto niby nowoczesne to człowiek może z góry zakładać, że spotka podobne rozwiązanie.
  • Odpowiedz
  • 0
@Thiocomaster Nie powiedziałbym, że to jakieś super udogodnienie I super nowoczesne. Takimi porównaniami to Lublin lepszy od Warszawy, bo też mają takie kasowniki a tam święto jak autobus przyjedzie.
  • Odpowiedz
@Viking-: bo w Warszawie były bilety z paskiem i kasowniki do tego jak we Wrocławiu konduktor cążkami wycinał dziurki w bilecie. Po co wyrzucać sprawne i sprawdzone urządzenia i montować kilkanaście tysięcy urządzeń po kilka tysięcy złotych sztuka? W Warszawie jest 726 tramwajów i ponad 1,5 tys. autobusów. W tramwaju może być 8 kasowników, w autobusie podobnie, do tego integracja z pojazdem, mozliwość resetowania przez kierowcę. I teraz wymień to
  • Odpowiedz
@Rasteris No właśnie obsługa jest znacznie tańsza bo kupując w kasowniki nie dostajesz papierowego biletu. Nie masz też możliwości płacenia gotówką więc nie musisz ich opróżniać. We Wrocławiu też nie było przynajmniej w przeciągu ostatnich 30-40 lat biletów z paskiem, kasowników "kradnących" bilet, konduktorów ani cązkow do dziurkowania biletów. Jedyny sensowny argument wg. mnie to koszt takiej operacji. Z drugiej strony budżet Warszawy jest ponad 4 razy większy niż Wrocławia więc
  • Odpowiedz
@Podstarzaly_Mandalorianin: kiedy pierwszy raz zaskoczył mnie ten system, to zaskoczyło mnie jego działanie. Poczytałem o tym i gdzie mi mignęło że ma się pojawić w 2027, ale mogę się mylić, bo czytałem o tym w styczniu.

Ten system nie zostanie w takim kształcie wprowadzony bo dyskryminuje cyfrowo wykluczone osoby,

To prawda, ale może być ułatwieniem dla
  • Odpowiedz
@Thiocomaster: było kupić w aplikacji albo w banku online. Trwa to 30s łącznie ze skasowaniem. Poza tym masz automaty na przystankach i w autobusach i można płacić kartą.
  • Odpowiedz