Wpis z mikrobloga

Witam wszystkich.
Mam pytanie odnośnie tego jak można mądrze poprowadzić swoją kariere zawodową od bardziej doświadczonych w temacie. Studiuje MiBM na AGH już 7semestr, inżynierka za niedlugo wlatuje, praca sie pisze elegancko. Pytanie czy serio iść dalej w to, bo warto i sie naucze czegoś przydatnego czy pójść na jakieś zarzadzanie inżynierą produkcji i przyklepać sobie Mgr. Bo nie oszukujmy sie MiBM to cieżkie studia chcociaż jest coraz większy luz po drugim roku. Po za tematem edukacji szukam pracy w zawodzie. Jedną mam za sobą byłem technologiem programistą(laser) ok 3msc, wcześniejszych latach były jakieś wtryskarki i sama szkoła o kierunku technik mechanik CNC, więc tematy są dla mnie ciekawe. I pytanie brzmi w co najlepiej iść jaki odłam, nie boje sie pobrudzić nie musze być w biurze. Jaki zawód jest wedlug was w tej branży najlepiej opłacany czytałem coś że automatyk, serwis maszyn, mechanik maszyn może R&D co sądzicie? Mówie odrazu że kodowania nie lubie za bardzo, nie mam do tego smykałki i typowe IT odpadada. I ostanie pytanie jakie uprawnienia sobie warto zrobić(np. SEP) kursy, programów sie nauczyć.
Pozdrawiam wszystkich.
#mibm #studbaza #krakow #mechanikaibudowamaszyn #praca #studia #rozwojosobisty
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Drager:

1. Budowanie maszyn do przemysłu ale tu ci nie pomogę, bo nie znam wielu firm w Polsce.

2. Jeśli nie martwią cię godziny pracy i delegacje to uderzaj jako serwisant maszyn przemysłowych. Kasa potrafi być dobra jeśli trafisz na odpowiednią branżę i firmę. Poza tym nałapiesz kontaktów i zobaczysz wiele zakladow co jest bezcenne
  • Odpowiedz
@Drager:

Nie pracuje w Twojej branży ale w szeroko pojętym przemysle.

Ja bym uderzał w producentow maszyn do branż FMCG w szczególności do przemysłu spożywczego. Mają największą presję czasu i przez to dobra kasę
  • Odpowiedz
@Drager: jako konstruktor maszyn w Polsce nie zarobisz. Sufit zarobków w większości miejsc pracy to jakieś nędzne 10-12k brutto. Szczytem technologii w Polsce jaki mamy to skrzynki elektryczne z blachy i regały magazynowe. Jak chcesz zarobić porównywalnie do programisty albo lekarza to tylko za granicą. Pozdrawiam, konstruktor w Polsce
  • Odpowiedz
@Sl_w_k_1: tu na wykopie to raczej może nie mieć żony i dzieci w ogóle. Kumpel tak pracuje, no kasa dobra bo 10k to standard, ale wiąże się to z tym że zadzwoni telefon o 21 i trzeba jechać gdzieś parę godzin żeby naprawić.
  • Odpowiedz
@Drager: masz godziny dyżuru tyle że np jesteś od rana do wieczora i ci zadzwonią zaraz przed zakończeniem że coś się z-----o i musisz jechać i wracasz np rano
  • Odpowiedz
  • 0
@Torgerd słyszałem wiele złego o bycie konstruktorem że robota odpowiedzialna nie koniecznie dobrze płatna. A wiesz jak jest z wymaganiami za granicą odnośnie języka papierów rekrutacji itp.?
  • Odpowiedz
@Drager: wykształcenie nie ma tu żadnego znaczenia. Bywali u nas serwisanci 20 letni i 65 letni. Technicy i magistrowie. Papierek to tylko podkładka żeby zacząć
  • Odpowiedz
@Drager: takie same jak w większości dużych korpo w Polsce. Biegle angielski, najlepiej bardzo dobrze niemiecki, a poza tym to nic więcej ciekawego. Koniecznie znajomość oprogramowania do projektowania i tyle.
  • Odpowiedz
@Drager: Skończyłem Mechatronikę na AGH i tak "czysto" jako inżynier to przepracowałem może rok życia jako design engineer ( ͡º ͜ʖ͡º) Potem poszedłem w project management i nie jest źle ( ͡º ͜ʖ͡º) Ze studiów to najbardziej przydał mi się papier magistra, bo łatwiej wtedy o wizę pracowniczą zagranico itp. (no dobra trochę ta ogólna wiedza inżynierska też, ale tego
  • Odpowiedz
Mam pytanie odnośnie tego jak można mądrze poprowadzić swoją kariere zawodową od bardziej doświadczonych w temacie.

@Drager: Jak masz gadane i lubisz rozmawiać z ludźmi (albo chcesz się nauczyć), to znajdź sobie branżę w której byś się dobrze czuł i rób speed run na stanowisko managera, nawet nietechnicznego. Tylko tak wyjdziesz z bańki 12k brutto. Bo mało kto zapłaci młodemu managerowi technicznemu te 20k brutto, bo nikt mu nie zaufa
  • Odpowiedz