Wpis z mikrobloga

Murki, lamus w temacie jestem, nie znam się to się zapytam.

Sprawiłem sobie QNAP TS-251B. Zastanawiam się jak sprząc go z telewizorem (TCL 58P635) w najbardzie wygodny sposób aby odtwarzać na nim filmy.

1.Teoretycznie po zainstalowaniu Multimedia Console i dodaniu do niego folderów powinien być widoczny Media Serwer. Wszystko ustawione jak instrukcja każe - i ale żaden serwer nie jest widziany przez TV. Gdzie szukać przyczny?

Sprawdziłem VLC na telewizorze - mam dostęp do plików na NASie ale nie jest w stanie ich odtwarzać.
Sprawdziłem KODI na TV - jest w stanie odtwarzać filmy ale nie obsługuje napisów

2.Czy gdybym musiał użyć wyjścia HDMI z NASa z HybridDesk Station - czy jest jakaś opcja żeby domyślnie logował jakiegoś użytkownika? Wklepywanie hasła za każdym razem za pomocą pilota jest upierdliwe

3.Czy jest jakaś aplikacja jaką mogę na PC dodac magnet linki do klienta torrenta działającego na NAS czy za każdym razem muszę się logować?

Dzięki za pomoc :)

#nas #qnap #komputery
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Nie sluchaj sie tego posta wyzej, nie warto.
Jedyne co warto to postawic server plexa/emby na qnapie, i zainstalowac ta sama apke na telewizorze. Nie ma lepszej metody ;)
  • Odpowiedz
@ShortyLookMean: Niestety ale nie ma on podjazdu do plexa. Jedyny powod dla ktorego mam u siebie tez Jellyfina to plugin do SAT TV ;p
Ale do samych filmow/seriali, go plex. Oczywiscie najlepiej tez wykupic licencje na hardwarowe enkodowanie. Wtedy masz 1:1 swojego wlasnego "Netflixa".
  • Odpowiedz
@Pawliko: czemu jellyfin nie? u mnie się sprawdza zajebiście
@Wujek_Fester: powinno działać bez żadnego oprogramowania na tv, każdy ma wbudowaną przeglądarkę DLNA, u mnie np w LG przegląda się tak samo jak podłączone urządzenia typu pendrive itp, automatycznie wynajduje serwery w sieci, pokazuje mojego PC i NAS X2 bo Jellyfin ma wbudowany serwer DLNA i w samym NAS-ie Media Server serwuje po DLNA, jedno filmy a drugie zdjęcia/nagrania
  • Odpowiedz
Bo plex jest lepszy pod kazdym wzgledem niz jelifin, lepiej dziala po prostu wszystko. Od automatycznych okladek, opisow, po lepiej dzialajce hardwarowe encodowanie video.
A DLNA nie polecam wogole uzywac, bo to nawet nie jest zaden standard. I nie ma to absoludnie zadnej przewagi nad plexem.
  • Odpowiedz
@Wujek_Fester Jeszcze wrócisz z podkulonymi ogonem do plexa ( ͡° ͜ʖ ͡°)

A co do klienta, ja polecam Deluge + NordVPN przez SOCKS5, do wyklilania z poziomu web GUI Deluge.
  • Odpowiedz
@Pawliko: jeśli chodzi o DLNA to napomknąłem to bo na starsze telewizory może nie być apki do serwera, czy to plex czy jellyfin, jeśli chodzi o wyższość jednego nad drugim to oczywiście nie korzystałem z plex, po prostu wybrałem oprogramowanie FOSS jako pierwsze i mnie nie wkurzyło na tyle, żeby zmieniać, pewnie jakbym obadał PLEX jako pierwszy to bym przy nim został, póki co nie czuję potrzeby bo nie mam
  • Odpowiedz