Wpis z mikrobloga

Mirki od kiedy jest zimno, to znowu stukają mi klapki zwrotne na wyjściu w okapie.
Nowy blok, wentylacja mechaniczna + oddzielny komin na okapy. Czy to normalne, że w okapie bez włączania jest na tyle mocny ciąg, że podnosi te klapki zwrotne w okapie przy mocniejszym wietrze co jakiś czas? [klapa zwrotna Aereco ZIP wg. dewelopera]

Zastanawiałem się nad samą wentylacją, bo wychodzi na to, że powietrze "wychodzi" również przez komin do okapów i podnosi te klapy od okapu. Jak temu zaradzić/to dobre rozumowanie?

#okap #agd #wykanczajsiezwykopem #remontujzwykopem #remont #budownictwo #wentylacja
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

U mnie to samo. Moja teoria to że wiatr wpada kanałem od statycznej wentylacji i wylatuje przez okap. Myślałem aby dać jakąś uszczelkę na obrzeża klapki aby nie było słychać stukania
  • Odpowiedz
  • 0
@kutafonixor: zastanawiam się dlaczego tak się dzieje, skoro normalnie wychodzi powietrze przez wentylację mechaniczna. Dodatkowo to się dzieje jak już jest różnica temperatury na dworze, więc jakaś fizyka wchodzi w grę
  • Odpowiedz
@obywatel_gov: wydaje mi się ze jak wiatr dmucha w kominy to powietrze wchodzi kratkami wyciągu, a że wtedy zwiększa to ciśnienie w pomieszczeniu to znajduje ujście w okapie. W drugą stronę nie będzie działać bo masz klapkę w okapie. Ja mam jeszcze brodzik slim I powietrze czasami przelatuje aż po rurach od kanalizy gdy syfon jest pusty i wtedy tak w---------o pierdzi xD
  • Odpowiedz