Wpis z mikrobloga

Hej Mirki, miałby ktoś z was do polecenia jakąś lornetkę do obserwacji astronomicznych? Amator ze mnie, także nie szukam jakichś potężnych lornetek, bardziej takich dla początkujących z jakimś tam stażem.
#lornetka #lornetki #optyka #astronomia
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Android
  • 0
@BassGru właśnie nad Celestronem 25x70 się zastanawiałem, tylko widziałem też opinie że do astronomicznych obserwacji się średnio nadaje, ale chyba na nią i statyw sie zdecyduje. Dzięki wielkie! :)
  • Odpowiedz
@wojo16: bierz 10x50. Wrzucisz w plecak, obserwacje z ręki też są możliwe jak się oprzesz o coś. Wszystko powyżej traci sens, bo jeszcze bardziej zwęża ci pole widzenia, a nie o to w lornetce chodzi. No i za cenę tych wyższych lornetek kupisz już w miarę używkę teleskop.
  • Odpowiedz
@wojo16: No to teraz musisz sobie odpowiedziec czy chcesz ze statywem czy nie. Bez statywu 10x50 to maks, wieksze szkla jak 60 juz beda za ciezkie, wiekszy zoom sprawi ze drgania reki beda za bardzo przeszkadzac. Ten nikon co pisalem jest topowa 10x50 do astro.
Jezeli statyw to 15x70 czy nawet inne 20x80. Prawdopodobnie najmniejsze powiekszenie w twoim teleskopie to okolo x30, wiec 15-20x rozszerza sie zakres sprzetu jak kolejny
  • Odpowiedz
@wojo16: No ta x25 to jest poniekad do ksiezyca, bo ksiezyc na bino robi robote. Oczywiscie przydalyby sie katowki do lornetki co by sie wygodnie obsilo ze statywu albo zuraw lornetkowy.
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@johnblaze12345 700 zł max myślałem wydać na początek. Największa popularność to Celestron 25x70, także o niej najwięcej poczytałem i taki był też pozątkowy wybór (wraz ze statywem)
  • Odpowiedz
@wojo16: Tylko pamietaj ze z 15x70 bez statywu cos jeszcze zobaczysz jak dobra pozycje przyjmiesz, z 25x bez statywu nie ma juz opcji nic zobaczyc. Wydaje mi sie ze x25 przy posiadaniu juz teleskopu nie bedzie dobrym wyborem. Prawda taka ze prosty teleskop >> dobra lornetka. I powiekszenie x25 teleskopem jeszcze zrobisz (z winietowaniem jak zejdziesz ponizej minimalnego powiekszenia, ale jednak) natomiast x15 juz jest nieosiagalne i tu wchodzi lorneta.
  • Odpowiedz
via Android
  • 1
@BassGru Właśnie pogadałem jeszcze ze znajomym i decyzja na x15 (max) jakąś, albo ten Nikon x10 o którym mówiłeś, bo czasem używałem starej lornetki do obserwacji przyrody i szkoda by było sie z tym pożegnać ;)
  • Odpowiedz
@wojo16: Ok, tylko ten nikon bedzie mial powloki do zwiekszenia kontrastu i za dnia obraz jest lekko przepalony - zalezy czy ci to przeszkadza, ale drzewa sa takie bardziej zolte niz czysto zielone - troche taki 'filtr meksykanski' z filmow, ale tez bez przesady. Przy 15x70 jak usiadziesz i zaprzesz lokcie o kolana to jest w miare ok, zwyczajnie szkla 70 swoje waza.
Te skymastery tez maja jakies powloki, ale
  • Odpowiedz