Wpis z mikrobloga

WTF Wstaję rano a tam powiadomienie o przelewie na 1zl.
Przelew na moje konto w innym banku, ale nie ja go robiłem, bo po co miałbym sobie przelewać złotówkę.
W zleceniach stałych tego nie mam. Spotkaliście się z czymś takim?
#pkobp #iko #bank
apeee - WTF Wstaję rano a tam powiadomienie o przelewie na 1zl.
Przelew na moje konto...

źródło: IMG_3272

Pobierz
  • 93
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 14
@JonkeJ: Mam ten numer konta w odbiorcach zdefiniowanych, czasem robię sobie tam przelewy, dlatego pkpbp ma ten numer.
@niebezpiecznik-pl nic z tych rzeczy. Gdyby to poszło jako cykliczy, albo mój z przyszłą datą, to chyba by to widzieli w systemie jako "mój" przelew a nie "back office".
  • Odpowiedz
"back office", czyli nie przez apkę/www uzytkownika, tylko system, ale nie wiedza co to. Złożyłem reklamację.

@apeee: pewnie takie przelewy backoffice'owe działają automatycznie np. przy przelewach firmowych ze splitem na VAT i zwykłe oraz przy opłacaniu podatku, pewnie też jakieś przewalutowania przy kontach walutowych, ale pierwszy raz słyszę, że taki przelew poszedł między różnymi bankami.

Swoją drogą, istniało poważne ryzyko włamu na konto, a ty po dwóch godzinach zadzwoniłeś?
  • Odpowiedz
ale po co mbank miałby weryfikować moje dane w ten sposób jak ma już moje dane podpięte do konta osobistego?

@apeee: bo ktoś bierze na ciebie kredyt i puscil 1 zł z twojego konta do weryfikacji wniosku kredytowego
  • Odpowiedz
Swoją drogą, istniało poważne ryzyko włamu na konto, a ty po dwóch godzinach zadzwoniłeś?

@NieBendePrasowac: nie no, najpierw zadzwonił na mirko. Później się jeszcze trochę wahał. Ma konto na wykopie, to zobowiązuje :)
  • Odpowiedz
@elivel: Kiedyś, miałem jakieś żałosne szkolenie KYC / antymoneyloundering przygotowane przez niemców, a tam kwiaty w stylu jeśli zobaczysz, że twoja koleżanka z pracy ma torebkę, która kosztuje jej 3 miesięczne pensje albo leci na wakacje do azji / usa. P--------l ją do kierownictwa. Bo inaczej możesz zapłacić karę 50k Euro. Wiem beka ze mnie robić w banku i to jeszcze niemieckim.
  • Odpowiedz
bo ktoś bierze na ciebie kredyt i puscil 1 zł z twojego konta do weryfikacji wniosku kredytowego

@Kapitan_Pudenda: ale taki przelew nie idzie na konto właściciela xD tylko na jakieś techniczne konto banku udzielającego kredyt i prawie natychmiast wraca do nadawcy
  • Odpowiedz
  • 20
Nie będę wołał wszystkich, ale aktualizacja nr 2:
Przelew dotarł na moje konto w mbanku. W PKOBP mam zgłoszoną reklamację i zablokowany dostęp do apki i www (infolinia naciskała, więc się zgodziłem).
Zaczekam na rozpatrzenie w PKOBP.
  • Odpowiedz
  • 20
Dodam jeszcze, że wygląda to zupelnie tak jakbym sam sobie zrobił przelew, z tą różnicą, że tytuł przelewu "przelew iko na numer rachunku" jest taki jakiego nigdy bym nie ustawił i różni się od innych przelewów, gdzie kasa szła z automatu, nawet bez wpisywania przeze mnie tytułu.
Na infolinii też potwierdzili, że to nie ja, czy inna osoba mająca dostęp do konta, tylko "back office" banku.
  • Odpowiedz
Na infolinii też potwierdzili, że to nie ja, czy inna osoba mająca dostęp do konta, tylko "back office" banku.

@apeee: wołaj jak coś się wyjaśni bo to ciekawy przypadek xD
  • Odpowiedz