Wpis z mikrobloga

Mam ekspres Delonghi - możecie mi powiedzieć czy przy robieniu kawy typu "coffee" czyli z dużą ilością wody i przy średniej mocy kawy taka ilość wody w pojemniku na fusy jest ok, czy to się nadaje na naprawę gwarancyjną?

#kawa #ekspresdokawy
aleksc - Mam ekspres Delonghi - możecie mi powiedzieć czy przy robieniu kawy typu "co...

źródło: 2

Pobierz
  • 23
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@aleksc: jeśli jest na gwarancji to możesz im wysłać. Jeśli nie to trzeba zacząć od wymiany gumowego oringu (pomarańczowy/czerwony) na zaparzaczu za kilka złotych. Jeśli po 30kawach nadal będzie lecieć woda to wtedy trzeba szukać dalej. Te uszczelkę powinno wymieniać się co roku
  • Odpowiedz
@aleksc fusy powinny być bardziej suche niż wilgotne. Warto wyciągnac blok i go wyczyścić. Dodatkowo odtłuścić ekspres jeśli używasz smakowych ziaren które są klejące. Jak to nie pomoże to oddaj na gwarancję bo ekspresy niestety mają ponad tysiąc delikatnych części które lubią się psuć ( ͡~ ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@aleksc: Moim zdaniem masz źle ustawiony młynek. W zależności od rodzaju kawy fusy mogą być mokre lub suche. Zmień ustawienie mielenia, zrób kilka kaw i zobacz czy się zmieni.
Miałem taką sytuację, że ekspres nie robił kawy, bo kawa była mielona zbyt mocno - drobinki kawy zatykały otwory w elemencie zaparzającym i woda nie mogła przejść przez kawę. U ciebie wydaje się być odwrotna sytuacja.
  • Odpowiedz
@aleksc: ale tu znawcóf uhuhu. Posłuchaj serwisanta ekspresów, podczas płukania ekspresu przy włączaniu nadmiar wody z zaparzacza może wydostać się do pojemnika na fusy, ta ilość wody wygląda dokładnie tak. Nie przejmować się.
  • Odpowiedz
@aleksc Ty mi raczej powiedz, czemu twoja kawa mielona, wygląda jak fusy z herbaty. Ciastko powinno być zbite i suche po robieniu kawy.
I raczej nie powinno być tam wody, chociaż wygląda bardziej na to, że po prostu z ciastka ci wyciekła.
Zrób włączenie na suchym pojemniku i sprawdź, czy coś się w nim pojawi.
  • Odpowiedz
@aleksc Nie. Pusty zbiornik i włączyć ekspres. Jak zrobi przepłukanie, zobaczyć co zostanie w zbiorniku.
A po drugie, serio zrób drobniejsze mielenie, bo dużo kawy tracisz i pijesz przelewajkę.
  • Odpowiedz