Wpis z mikrobloga

Potrzebna porada.
Na necie można znaleźć wiele kalkulatorów, które na podstawie 1RM obliczają ile raz można dany ciężar podnieść w danym ćwiczeniu na daną liczbę powtórzeń. Przykładowo na ćwiczeniu XYZ 100 kg na 1x, to 85 kg na 5x, 72 kg na 12x itd. Oczywiście wszystkie te wartości są przybliżone, każdy kalkulator pokazuje inaczej, natomiast u mnie w każdym ćwiczeniu mniej więcej się zgadza.

Problem występuje tylko w siadach i MC.
ATG 1x 160% masy ciała, ale jak mam zrobić 12 powtórzeń to szybko łapie mnie zadyszka, tracę technikę i idzie coraz gorzej.
MC 1x 210% masy ciała na 2 powtórzenia, ale jak mam zrobić 7 powtórzeń to już mnie gniecie 145%.
Stosuję Valsalvę od zawsze jeżeli to coś zmienia.

Czytałem coś o proporcjach włókien mięśniowych czerwonych do białych ale nie wiem czy to jest aż tak znaczące. Czy to mogą być po prostu genetyczne predyspozycje, czy w takim wypadku po prostu trzeba katować wyższe powtórzenia?

#mikrokoksy
#mirkokoksy
#silownia
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Gravity_die: dlatego warto stosować różne zakresy powtórzeń do różnych typów ćwiczeń np. dla ciężkich siadów/mc nic nie szkodzi, żeby pod hipertrofię trenować w zakresie np. 4-8 powtórzeń. Dla hipertrofii samej w sobie wysokie zakresy powtórzeń mają swoje wady właśnie przez akumulacje kwasu mlekowego podczas długiego wysiłku albo właśnie problemów z cardio co może upośledzać Twoją zdolność to rekrutowania wysokoprogowych jednostek motorycznych i kończenia serii przed rzeczywistą niemożliwością wykonywania dalszych powtórzeń
Xinnoth - @Gravity_die: dlatego warto stosować różne zakresy powtórzeń do różnych typ...

źródło: Zrzut ekranu 2024-10-13 142145

Pobierz
  • Odpowiedz
@Gravity_die: Nie żadne promocje włókien, tylko nie potrafisz robić więcej powtórzeń i tyle. Porób plan na te 7-12 powtórzeń przez 6/12 tygodni i wszystko się odwróci. Z 12 powtórzeń wyjdzie Ci maks większy, niż dałbyś radę zrobić. Organizm, twoja kondycja, umiejętność grindowania itd. dostosowuje się do tego, czego od niego wymagasz. Dlatego trójboiści przed zawodami nie robią ciężkich siadów x12 (zazwyczaj).
  • Odpowiedz
  • 0
@Xinnoth ok, to daje do myślenia.
Zastanawiałem się czy mam działać na przekór sygnałom z organizmu i właśnie katować teraz siady na wyższych powtórzeniach, czy też wyciągać wnioski i zejść z powtórzeniami na poczet trzymania techniki i zwiększeniu ciężarów.
Ostatecznie hipertrofia może być sarkoplazmatyczna (większe powtórzenia) lub miofibralna (większy ciężar).
  • Odpowiedz
Nie żadne promocje włókien

@DywanTv: Ale to też ma znaczenie i to nie małe. Można mieć "wielkie mięśnie", które nie będą zdolne zrobić x kg y powtórzeń i można mieć "wielkie mięśnie", które będą zdolne zrobić x kg y powtórzeń. Łamiemy właśnie jedno z podstawowych praw biomechaniki dot. siły mięśniowej?
  • Odpowiedz
@Poemat Oczywiście, że nie, ale czy z perspektywy OP ma to znacznie? Mówimy o gościu robiącym pewnie <200 kg w martwym ciągu. Po pierwsze nie wie i raczej się nie dowie jakie ma te proporcje, po drugie tego nie zmieni.
Co może zmienić, to dostosować swój trening do konkretnego typu wysiłku i mieć z tego korzyść w kontekście swojego celu treningowego. Według mnie warto się skupiać na tym, co może zmienić.
  • Odpowiedz
@DywanTv: Tak, ma to znaczenie tak samo jak z perspektywy osoby siedzącej 20lat w sportach siłowych. Poza tym nie, 210% mc x 2 to nie jest „absurdalnie mało”, przestańcie w końcu trzymać się tej śmiesznej tezy na wykopie. To jest dużo w przekroju społeczności nawet siedzącej na siłowni.
  • Odpowiedz
  • 0
@DywanTv popraw mnie proszę jeżeli się mylę.
Jeżeli jestem nieproporcjonalnie słabszy w danym ćwiczeniu na większych zakresach powtórzeń (tym bardziej, że w innych partiach nie mam takiego problemu) to znaczy, że najlepiej będzie po prostu dodać do planu wyższe zakresy i tyle?

I zgodzę się, że jeżeli robię mc 2x 210% masy ciała, a na 7x gniecie mnie półtora razy masa ciała to jest to kompletna porażka. Dlatego też pytam na
  • Odpowiedz
@Gravity_die: Jeśli Twoim celem jest trobić dany ciężar na więcej powtórzeń, to tak, po prostu dodaj takie powtórzenia, zastosuj jakąś metodę progresji i tyle - to jest naprostrzy sposób. Ewentualnei progresuj powtórzeniami. Dodaj serie AMRAP i staraj się dokłądać powtórzeń.
Musisz się też zastsanowić, czy to nie kwestia po prostu techniki/ kondycji.
  • Odpowiedz