Wpis z mikrobloga

#grzyby #feels
30 lat temu babcia uczyła mnie zbierać grzyby, mam to szczęście, że nadal mam możliwość pojechać z nią na grzyby. W moim dzieciństwie celowo omijała grzyby, żebym miał radość ich znalezienia, cóż wczoraj to ja kilka ominąłem.
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@matkop89 z moim wzrokiem to na starość bym chyba zobaczył tylko kurki, kanie i muchomory ;) gratuluję babci i jako starszy człowiek podpowiem byś zapytał lub podpatrzył na jej przepisy i przetwory. Nasze babcie robiły niesamowite przetwory i obiady często właśnie składające się z nich. Niestety przepisy umierają wraz z człowiekiem... :(
  • Odpowiedz
@matkop89 mnie babcia zaczęła ciagnąć do lasu jak tylko nauczyłem się chodzić. Nauczyła mnie rozpoznawać podstawowe gatunki i zaszczepiła we mnie tego bakcyla - z wiekiem zacząłem się edukować sam, a pasja do zbierania działa komplementarnie z pasją do gotowania.
Jednakowoż @kureci_paratko ma rację w jednej kwestii - babcia robiła wybitne kotlety grzybowo-jajeczne których ja nie potrafię niestety odtworzyć.
  • Odpowiedz
@Kremufka2137 no dzielę się tylko widząc i sugestiami kolego. Ja odtworzyłem ogórki i przetwory robione przez babcię, ale do dzisiaj za nic w świecie nie mogę odtworzyć sosu śmietanowo pomidorowego do udek z kurczaka. By przybliżyć innym mirkom, próbowałem to po raz pierwszy w 2006 lub 2007 roku i do dzisiaj jestem daleki od tego :(
  • Odpowiedz