Wpis z mikrobloga

@_belkocik:
Tak na oko:
Panele 4k - panele są teraz mega tanie
Inwerter hybrydowy 5k Huawei
Magazyn 22k Huawei 10kwh
Kable+ konstrukcja - to już zależy ale pewnie
  • Odpowiedz
Montowaliście fotowoltaikę o mocy 5kW z magazynem energii 10kW?

@_belkocik: policz sobie, ale moim zdaniem magazyn 10kW to zwykły bezsens, na stronach z testami widziałem, że różnica pomiędzy 5kW a 10kW w autokonsumpcji to tylko kilka % poprawy. W uproszczeniu, przy 5kW magazynie będziesz miał autokonsumpcję na poziomie 50% a przy 10kW może 55%. Gdzie bez magazynu masz ok 25%.
  • Odpowiedz
@SpokojnyPan: możesz jakieś linki dać? A co myślisz o 25kW panele na gruncie + ~1kW - 2kW wiatr + 20kWh magazyn, ale najlepiej poza domem w razie pożaru. Chyba taki zestaw łapie się na mój prąd? Orientujesz się czy da się to zrobić tak, aby w razie awarii u dostawcy prądu i braku prądu, to czy fotowoltaika będzie działać jak off grid? Czyli korzystam z magazynu i ładuje go ze
  • Odpowiedz
@Mateos2: jesteś handlowcem? Pytam, bo chciałbym wyliczyć opłacalność inwestychi w PV i nie wiem na ile realne są te ceny.
Myślałem, że to dużo droższe.
  • Odpowiedz
@pokey: nie , z racji że zajmuje się tematami pokrewnymi mam sporą wiedzę na temat produktów i realnych cen poprzez dostęp do dystrybutorów przy okazji dużych kontraktów.
Dzisiaj sprzęt jest tani, ale instalatorzy zdzierają.

Opłacalności nie policzę ci , ale robiąc duże symulacje zakładam 2- 3pln/kWh co czyni fotowoltaike opłacalna
(Taka jest realna cena na rynku już
  • Odpowiedz
@Mateos2: ok, to mi właśnie chodziło o cenę na gotowo od instalatora dla frajera.
Wyceną projektów inwestycjnych zajmuje się zawodowo, tutaj brakuje mi ejdnak wiedzy fachowej o koszcie poczatkowym inwestycji. Reszta to już parametry, które jestem w stanie oszacować.
Autokonsumpcje zrobię analizą wrażliwości i wtedy spytam jakiegoś speca czy taki wynik jets możliwy do osiągnięcia.
  • Odpowiedz