Wpis z mikrobloga

Mam trzy pytanka co do kupna nieruchomości z rynku wtórnego (ostatnie odnośnie hipoteki).
1. Czy umowę przedwstępną warto podpisać u notariusza?
2. Czy po obejrzeniu mieszkania, a przed podpisaniem umowy przedwstępnej warto zamówić usługę sprawdzenia mieszkania pod kątem technicznym u jakiejś firmy, zwłaszcza, że wiem, iż jedno pomieszczenie miało małe zalanie? Czy sprzedający bez problemu się zgodzi jak mu powiem, że przyjdzie firma i będzie sprawdzać Twoje mieszkanie i dopiero wtedy się zdecyduję?
3. Mieszkanie jest obciążone hipoteką, czy tutaj muszę coś sprawdzać/dowiadywać się? Skąd mam pewność, że po kupnie mieszkania, sprzedający nie przestanie płacić rat za kredyt i bank się do mnie dobierze?
Nr KW znam.

#nieruchomosci #mieszkanie #kredythipoteczny #prawo
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@famir96:
1. Tak
2. Tak
3. nr KW, promesa od banku wpłaty części ze sprzedaży bezpośrednio na rachunek wskazany przez bank, a następnie bank powinien wydać dokumenty do wykreślenia wpisów w dziale IV KW
  • Odpowiedz
  • 0
@literacyfra123: ad 3. "promesa od banku wpłaty części ze sprzedaży" - rozumiem, że to już po kupnie. A co jak gość nie spłaci tej części? Mam to zawrzeć w umowie notarialnej, że ma obowiązek tak zrobić?
  • Odpowiedz
@famir96: jak kupujesz to masz w akcie rozbitą płatność na dwa rachunki, bank wydał promesę i jest zobowiązany do wydania dokumentów. Tak powinno być.
Jak wpłacasz bez patrzenia na KW, wszystko do właściciela to Twoje ryzyko.
  • Odpowiedz
  • 0
jak kupujesz to masz w akcie rozbitą płatność na dwa rachunki, bank wydał promesę i jest zobowiązany do wydania dokumentów. Tak powinno być.

@literacyfra123: Tak zrobię. Nr KW mam. Dzięki za pomoc.
  • Odpowiedz
@famir96: 1)nie musi być u notariusza. 2) to zależy od Ciebie. Nie masz pewności ze firma znajdzie wszystkie wady. 3) bank wymaga dokumentu potwierdzającego całkowitą spłatę kredytu wraz z nr rachunku
  • Odpowiedz
1. Zwykła umowa pisemna jako przedwstępna jest tak samo wiążąca jak ta u notariusza, tym że samodzielnie trzeba skonstruować taka uwomowę wzorując się na tym co jest w internecie (ja miałam pisemną). Już na tym etapie możesz sobie zadzwonić do swojego notariusza i poprosić o przejrzenie księgi wieczystej,.żeby zetknęli czy to wygląda ok czy jednak coś trzeba naprostować przed zakupem (konsultacja u notariusza jest bezpłatna, nóż aeobi później na podpisywaniu finalnej umowy).
  • Odpowiedz
@karokrakow dlaczego wymyślasz bzdury? Umowa przedwstępna w formie zwykłej pisemnej nie wywołuje skutku w postaci zobowiązania do zawarcia umowy przyrzeczonej (jeżeli mowa o umowie sprzedaży nieruchomości). A umowa w formie aktu tak. Po prostu. Jest ogromna różnica.
  • Odpowiedz
@PanKapibara: ok, zgadzam się - w przypadku aktu notarialnego możesz wystosować przymusowe rządanie zawarcia umowy . W przypadku formy pisemnej możesz się dodatkowo zabezpieczyć dając wysoki zadatek, jeśli masz adnotacje że w przypadku odstąpienia przez sprzedającego od umowy musisz dostać od niego dwukrotność zadatku
  • Odpowiedz
Umowa przedwstępna w formie zwykłej pisemnej nie wywołuje skutku w postaci zobowiązania do zawarcia umowy przyrzeczonej

@PanKapibara: Trochę doprecyzuję - umowa przedwstępna bez względu na formę skutkuje zobowiązaniem do zawarcia umowy przyrzeczonej - taka jest też definicja umowy przedwstępnej w kodeksie cywilnym. Forma aktu notarialnego daje jednak możliwość skutecznego dochodzenia do realizacji tej wierzytelności na drodze sądowej - na podstawie 390 KC. W sytuacji skorzystania z tej możliwości według orzeczeń
  • Odpowiedz
  • 0
@marcpol: Bardzo dziękuję za informację. Jeszcze jedno pytanie mam. Bo sprzedający chciałby przenieść hipotekę na nowe mieszkanie (droższe). Czy tutaj wszystko legit? Czyli rozumiem, że też potrzebujemy jakichś papierów potwierdzających zgodę banku na przeniesienie hipoteki zanim ja podpiszę umowę notarialną ze sprzedającym, tak?
  • Odpowiedz