Wpis z mikrobloga

@Mac02: raczej nie zdążysz skorzystać z programu mój prąd 6.0, na foto czekasz około 2-4 tygodnie, później na wymianę licznika czekasz 2-4 tygodnie, później czekasz na wystawienie dokumentu OSD potrzebnego do złożenia podania o dotację. Więc tak optymistycznie 1,5 miesiąca, realnie do 3 miesięcy. NFOŚIGW zwiększył pulę dotacji, ale pierwotnie było 400 mln które rozeszło się w 2 tygodnie, dalej prowadzili nabór wniosków i teraz dorzucili 800 mln.
  • Odpowiedz
@testerwykop: napisałem wyżej, środki się wyczerpią do czasu jaki upłynie do otrzymania zaświadczenia OSD.
400 mln poszło w niecałe 2 tygodnie, dalej był nabór prowadzony mimo wyczerpania środków
  • Odpowiedz
@murberec: Przez pierwsze tygodnie od uruchomienia naboru składane były wnioski o dofinansowanie instalacji przyłączonych do sieci od grudnia 2023 roku... tj. z okresu 10 miesięcy. Zakładając, że do końca września zostały złożone wszystkie zaległe wnioski oraz, że łączna kwota o jaką wnioskują właściciele instalacji to około 800 mln to zostało jeszcze do rozdania 450 mln na nowe instalacje (przyłączone do sieci od października do końca naboru).

Wnioski:
Nie ma sensu
  • Odpowiedz
Współpracuję z kilkoma firmami i widzę jak wyglądała sprzedaż pv z aku, doświadczenie z poprzednich edycji MP też uczy chłodnego podejścia :D Nie sieję paniki, nie chcę żeby Mirek się napalał na szybki zwrot z MP bo tak handlarz powiedział
  • Odpowiedz