Wpis z mikrobloga

Wśród plusujących rozdajo zestawu 3 pocztówek oraz zakładki do książki w japońskim stylu.

5 listopada ma miejsce premiera mojej książki Zrozumieć Ramen, której okładkę zaprojektował ten sam grafik, który jest autorem grafik na pocztówkach, a taki zestaw pocztówek (wraz z zakładką) dołączany jest do każdej książki zamówionej w przedsprzedaży. Książkę można zamawiać na tej stronie, znajdziecie tu też jej fragmenty i więcej o niej

Zrozumieć Ramen ma 320 stron i twardą oprawę. Starałem się aby jak najszerzej dotykała ramenu, ale była przy tym odpowiednia dla każdego niezależnie od poziomu zaawansowania. W związku z książką pojechałem nawet na ponad dwa miesiące do Japonii, a w środku oprócz przepisów znajduje się też sporo treści społeczno-historycznych dotyczących ramenu. W książce obok niektórych przepisów jest 39 QR kodów z przepisami w formie wideo.

Nie mogę się już doczekać premiery książki :D mega się jaram!

Wyniki rozdajo jutro, wszyscy plusujący biorą udział przy wykorzystaniu #mirkoloteria

#ramen #kuchniamg78 #japonia
MG78 - Wśród plusujących rozdajo zestawu 3 pocztówek oraz zakładki do książki w japoń...

źródło: pocztowki

Pobierz
  • 34
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Wykop
  • 76
320 stron napisałem o japońskim rosole ( ͡° ͜ʖ ͡°) i będzie na nich też o tym czym właściwie różni się ramen od rosołu,

w skrócie:

bulion z rosołu jest podobny do bulionów wykorzystywanych w niektórych rodzajach ramenu, ale aby rosół mógł być nazwany ramenem powinien mieć nie jak wiele osób myśli dodatek jajka czy innych takich, ale makaron ramen.
MG78 - 320 stron napisałem o japońskim rosole ( ͡° ͜ʖ ͡°) i będzie na nich też o tym ...

źródło: Zrzut ekranu 2024-10-12 o 12.21.10

Pobierz
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 24
Staraliśmy się aby książka była ładnie wydana i była też dobrym prezentem dlatego ma twardą oprawę i około 130 zdjęć (większość na całą stronę) i nie są to jedynie zdjęcia jedzenia :)
MG78 - Staraliśmy się aby książka była ładnie wydana i była też dobrym prezentem dlat...

źródło: zrozumiec-ramen-fragment

Pobierz
  • Odpowiedz
@MG78: a różnica nie polega na tym, że bulion w ramenie nie jest zaprawiony sosem sojowym, co czyni z niego w zasadzie solankę? Bo coś mi się wydaję, że Japończycy nie dopinają bulionu po zjedzeniu makaronu i reszty stałych elementów( _)
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 0
@Kon_Baltazar: Bulion w ramenie najczęściej jest doprawiany właśnie sosem sojowym (to jedna z trzech "baz" wykorzystywanych do ramenu oprócz miso oraz soli).

Bulion z rosołu przypomina buliony wykorzystywane do klarownych ramenów typu shio (z bazą z soli), ale przygotowywany jest w nieco inny sposób i przede wszystkim doprawia się go w garnku, podczas, gdy ramen z bazą łączy się zazwyczaj dopiero w misce :)
  • Odpowiedz
Wśród plusujących rozdajo zestawu 3 pocztówek oraz zakładki do książki w japońskim stylu.

@MG78: jakbyś książkę rozdawał to bym zaplusował ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 0
@Blaskun: Przede wszystkim powinien być alkaliczny, różne style ramenu wykorzystują różne grubości makaronu, ja np. bardzo lubie cienki i twardy makaron w stylu hakata
  • Odpowiedz