Wpis z mikrobloga

Możecie wstępnie polecić jakiś zestaw urządzeń do off grid z magazynem energii, hybrydowy, aby w razie problemu mógł dobrać prąd od dostawcy. Może też być dodatkowo jakiś wiatrak. Mam zbiornik 300L C.W.U. Wstępnie myślałem o magazynie +-15kW - chyba, że to mało? Zależy mi na tym, aby to też działało sprawnie w zimie i utrzymało cały dom jednorodzinny - jeżeli jest to możliwe. Fajnie by było jakbym miał jakiś odczyt wszystkiego jak to się sprawdza, ile produkuje - ile zużywam, jakieś statystyki zapisywane. Mam własny serwer w domu (Unraid), więc mogę jakiś soft wgrać, tylko inwerter musi z tym współpracować. Chyba lepiej iść w 3 fazy, skoro dom też mam na 3? Czy znacie jakieś fora tematyczne temu poświęcone?

#offgrid #panelesloneczne #fotowoltaika #energia #off grid #panelefotowoltaiczne #budujzwykopem
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

ile zużywam

@Beekeeper: Obczaj sobie rachunki za prąd jakie do tej pory płaciłeś, sprawdź zużycie latem, zimą, podziel miesiąc przez ilość dni, zobaczysz średnie dzienne zużycie, zimą najgorsze są grudzień i styczeń, w reszcie miesięcy już coś się dzieje tzn. świeci słońce.

Wiatrak raczej słaba opcja, bo mają one raczej słabą produkcję.
Instalacja najlepiej coś ok. 10kWp, magazyn 15kWh powinien wystarczyć dla domu jednorodzinnego, zimą trochę byś musiał
  • Odpowiedz
@Beekeeper:
0. Wszystko zależy od potrzeb. W Irlandii są ludzie, co sobie chwalą - bo całe życie spędzili w przyczepie (dosłownie). Ktoś inny jak nie będzie miał +23°C w domu i gorącej wanny codziennie - to będzie prychał. Inaczej 1 osoba - inaczej para z dzieckiem a inaczej 4 rodziny w dużym, wspólnym domu. 10-12kWh dziennie poboru energii to dość blisko typowej normy dla domu. Sprawdź rachunki roczne.
1. O
  • Odpowiedz
  • 0
@bialy100k: przy 23C w domu bym się pokroił - za dużo. Przy 18C mogę w krótkim rękawku chodzić, a 20C jest znośną temperaturą dla mnie. Przy -5C mogę na chwilę do kuriera wyjść w krótkim rękawku itp. Ja, jak każde zwierzę w naturze na zimowe temperatury się już przestawiam :) Podobnie jest w lecie, ale dla mnie trudniej, bo wolę zimno jak upały. Ale nie rozmawiamy tutaj o grzaniu, bo
  • Odpowiedz
@Beekeeper: My mieszkamy na "głębokiej wsi" w Irlandii. Mamy inne temperatury latem i zimą niż Polska. Teraz mam domu nagrzane (kominek) - i jest 15.8°C na centralnym korytarzu domu. Na zewnątrz 7.8°C, w nocy było wczoraj około 4°C przy gruncie. Ogrzewanie mamy mieszane - kominek, stary piec olejowy, awaryjnie grzejniki gazowe na butle, rekuperacja. Prąd: Mamy 2 taryfy - nocną i dzienną (23/8 lato
bialy100k - @Beekeeper: My mieszkamy na "głębokiej wsi" w Irlandii. Mamy inne tempera...

źródło: SF263-Hager

Pobierz
  • Odpowiedz
@Beekeeper: patrząc na moje zużycie plus produkcję w zimie wyszło mi że żeby być offgrid musiałbym postawic 300kwp paneli i 200kwh baterii
Mówię o życiu bez zmiany nawyków typu świeczki czy nie myciu się kilka dni bo nie ma słońca
  • Odpowiedz
@Beekeeper Odczyt wszystkiego to możesz mieć z SolarEdge w zestawie z licznikiem. Wszystko mi dokładnie pokazuje - produkcję z podziałem ile z niej poszło na dom i ile do sieci, konsumpcję z podziałem na to co zużyłem bezpośrednio z paneli i to co pobrałem z sieci.
  • Odpowiedz