Wpis z mikrobloga

@jbc00: Od kilku dni dostawałem SMS-y z "tymczasowym hasłem" do logowania ale nie udało mi się dodzwonić na infolinię żeby to wyjaśnić. Dziś też dostałem SMS-a o zablokowaniu konta z powodu nieautoryzowanego dostępu, ale znów nie udało mi się dodzwonić. Miałem jutro. Dzięki, trochę mnie uspokoiłeś bo obawiałem się, że to na mnie się ktoś uwziął (padałem już ofiarą spoofingu).
  • Odpowiedz
  • 0
@krzaczor93: spoko ja o 9 dostalem odpowiedz na ticketa ze nic sie nie dzieje a teraz pod wieczor o takie cos. I tak mam podejrzenia ze jednak system nju nie byl jakos super zabezpieczony skoro ktos sobie wszedl i wymuszal smsy weryfikacyjne. Mimo to oczekuje jakiejs publicznej odpowiedzi od Orange lub Nju bo poki co siedza cicho a pewnie wiele osob usunela wiadomosci bo pomysleli a pomylka. Mimo to zalecam
  • Odpowiedz
@jbc00: Ja mam wszędzie unikatowe hasła i 2FA od lat. Nju coś tam smęci w komentarzach na swoim fanpage, że sytuacja dotyczy niewielkiej ilości klientów i jest wynikiem błędu a dane są bezpieczne... No nic, zobaczymy. Wzajemnie, dobrego!
  • Odpowiedz
  • 0
@krzaczor93: 👍🏼 a co do bezpieczenstwa nie jestem przekonany ten ichni panel wyglada jak za czasow windowsa 7 pisany brak appki niczego nju jest cofniete pare lat wstecz a ratuje ich konkurencyjnosc oferty i cena.
  • Odpowiedz
Tu pisałam o tym już tydzień temu gdy się zaczęło https://wykop.pl/wpis/78446441/ostatniej-nocy-o-tej-samej-godzinie-i-minucie-na-d
Pamiętajcie, że to nie wycieka haseł, bo atak wywołuje 4 cyfrowe kody z poprzedniej sesji.

Jeśli wyciek haseł od nich to jaki? Hashów haseł z ostatniej sesji i wywołują ostatni 4 cyfrowy kod z sms z poprzedniej sesji?

Czy wyciek haseł od NAS? Czyli my użytkownicy mamy skradzione hasła z naszych komputerów?
  • Odpowiedz
Jeszcze raz napiszę by nie utonęło.

Z punktu naszego bezpieczeństwa najważniejsze jest wiedzieć czy doszło do wycieku haseł z naszych komputerów, bo wtedy masa innych danych logowania też wyciekła.
To trzeba ustalić. Teraz sobie wyobraźcie, że przez takie niejednoznaczne wiadomości od Orange NJU tysiące osób zmienia dziesiątki haseł do logowania na różnych serwisach.
I nie dajmy się wpędzić w dyskusje o jakości hasła i innych. Nie dajmy się narazić na kolejną szkodę
  • Odpowiedz