Wpis z mikrobloga

#okulary #zdrowie #pracait #optyk

Moje obecne okulary non stop się brudzą, łapią farfocle, brud, kurz. Na szkłach. Pierwsze jakie mam z antyrefleksem i nie wiem, czy to jego wina.

Czy macie firmy do polecenia, których można nie czyścić przez kilka dni? Moje poprzednie były czyste długimi dniami.
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@saji: w lokalnym, firma Solano, nie znam szczegółów niestety, tylko tyle, że jest antyrefleks, soczewki szklane. Łapią każdy brud, nawet od chusteczek czyszczących, czy mikrofibry, więc ogolnie ciekawi mnie w co celować następnym razem
  • Odpowiedz
  • 2
@Feministka2000 solano to oprawy, kwestia skąd soczewki. Szklane raczej teraz nie są rozwijane, bardziej organiczne - a i tak są różne powłoki, od tych ekonomicznych, które trudno czyścić aż po te najlepsze. Polecam Meiro, Duravison Platinium albo SRC Ultra.
  • Odpowiedz
  • 2
@odysjestem na tle np. Hoya są nawet bardziej przejrzyste. Tylko celuj w najlepsze powłoki- w tym przypadku Duravision Platinium, bo te ekonomiczne wszędzie trudno się czyści. W Hoya najtańsza HVA to masakra. Nie wiem jakie masz moce, ale uważaj na wysokie indeksy (powyżej 1.6), bo na nich powłoki leżą gorzej i częściej schodzą. Zeiss też wprowadził teraz dobre rozwiązanie dla większych mocy w dobrej cenie (ClearView)
  • Odpowiedz
@saji: A dziękuję za rzeczową odpowiedź. Wziąłem najdroższą opcję, z wszystkimi dodatkami, jakimś ekstra szlifowaniem, powłokami, cuda na kiju. Chciałem się upewnić, czy po prostu nie przepłaciłem
  • Odpowiedz
  • 0
@saji: podepnę się. Polecasz rozwiązane clearview w Zeiss? Mam wady -1.5, -2 oprawka metalowa i całkiem wysoka i szeroka. Zaproponowano mi to w zamian za sferyczne. Zastanawiałem się nad Blue sapphire hr (asferyczne) a te Zeiss Clearview 1.6 duravision platinum uv blueguard. Różnica 100zl więcej względem essilora. Warto? Przy badaniu wzroku jednak doskwierało mi to rozmazanie względem centrum widzenia.
  • Odpowiedz