Wpis z mikrobloga

@OlFunkyBastard: Moja żona narzeka ze w domu ma dużo roboty, ale żadnej pomoc typu wynajęcie osób do sprzatania nie wchodzi w grę. Pokazałem filmik z optimusem z nocy i czy taki robot mógłby być do pomocy to powiedziała że jest zbyt ludzki i ona się boi takiego i nie chciałaby. Zpaytała też dlaczego musi tak przypominać cżłowieka i że to troche przerazające
  • Odpowiedz
@zibizz1: najgorszą rzeczą w tych robotach będzie brak kontroli nad oprogramowaniem (tak jak ma to miejsce w samochodach) i to, że taki robot na pewno będzie podłączony pod internet. Łatwo się domyśleć jakie to stwarza możliwości.
  • Odpowiedz
Zpaytała też dlaczego musi tak przypominać cżłowieka

@zibizz1:
Bo wszystkie pomieszczenia i narzędzia są zaprojektowane z myślą o ludziach.

Jeżeli chcesz zastąpić ludzkiego pracownika robotem, to musi on mieć wzrost zbliżony do ludzkiego, musi pokonywać schody, i mieć ramiona z chwytakami z grubsza przypominającymi dłonie.
  • Odpowiedz
@zibizz1: najgorszą rzeczą w tych robotach będzie brak kontroli nad oprogramowaniem (tak jak ma to miejsce w samochodach) i to, że taki robot na pewno będzie podłączony pod internet. Łatwo się domyśleć jakie to stwarza możliwości.

@OlFunkyBastard: Tak ale auta podłaczone pod internet nie jeżdzą przez internet, tylko można zmieniach ich zachowanie przez internet a uzytkownik musi się zgodzić na zminy, aktualizacje nie instaluja sie automatycznie. Jeśli takie
  • Odpowiedz
Tak ale auta podłaczone pod internet nie jeżdzą przez internet, tylko można zmieniach ich zachowanie przez internet a uzytkownik musi się zgodzić na zminy, aktualizacje nie instaluja sie automatycznie.

@zibizz1: tak na prawdę nie wiesz co konkretnie zawierają aktualizacje, masz tylko oficjalną listę zmian i jakiś feedback od użytkowników, którzy zaktualizowali wcześniej. Jeśli nie aktualizujesz narażasz się na odkryte podatności, więc nawet jeśli nie chcesz jakiś zmian to i tak
  • Odpowiedz
Pokazałem filmik z optimusem z nocy i czy taki robot mógłby być do pomocy to powiedziała że jest zbyt ludzki i ona się boi takiego i nie chciałaby. Zpaytała też dlaczego musi tak przypominać cżłowieka i że to troche przerazające

@zibizz1: Kacper Pitala miał film o tym zagadnieniu, że ludzie czują duży niepokój czy wręcz strach przed robotami realistycznie przypominającymi ludzi.
  • Odpowiedz