Wpis z mikrobloga

W tym roku odbieram dom szeregowy (środkowy segment) w którym izolacja to 20cm styropianu ciemnego, poddasze izolowane wełna natryskowa, ogrzewanie podłogowe gazowe. Powierzchnia grzewcza na chwilę obecną to około 80m podłogi na około 15 obwodach (jeszcze bez parkietu itp. w planach są panele jakieś albo panelopodobne coś), poddasze jeszcze bez ogrzewania, planowane również podłogowe. Planowane utrzymywanie w domu temperatury około 21-23 stopni cały czas, bez znaczenia noc czy dzień.

Pytanie teraz do ludzi co mają takie ogrzewanie. Ile płacicie za ogrzewanie przy jakiej temperaturze i jakiej powierzchni oraz jaką macie izolacje?

Może i trochę głupie pytanie co ciężko porównać dwa domy użytkowane przez różne osoby ze sobą ale jednak jakieś porównanie to będzie i pokarze mi przynajmniej rzędna kosztów ogrzewania :)

Ps. Można było pompę ciepła woda/powietrze zamontować ale bez bufora to bez sensu (a na niego nie ma miejsca :( ) fotowoltaiki nie ma możliwości zamontować na chwilę obecną (brak kasy na takie rarytasy)
Tak wiem, gaz jest zły i beeee ale i tak przyjdzie co do czego to będzie normalnie używany i nic się z tym nie będzie robić :)

#ogrzewanie #ogrzewaniegazowe #ogrzewaniepodlogowe #zima
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@KosmicznyPolityk myślę, że będzie zajebiście tanio. też mam środkowy segment, ale większy metraż (120m) i gorsze ocieplenie (16cm białego) i na sezon zużywam 250m3 gazu.

jedynie temperaturę mam niższą, ok 20-21 stopni, w pomieszczeniu z którego nie korzystam czasem nawet do 17 spada (pokój gościnny, przyduszony kalafior jak nie ma gości, a zimą prawie nigdy nie mam nocujących gości)
  • Odpowiedz
@KosmicznyPolityk mam też dostęp do licznika sąsiada, który mówi, że lubi mieć gorąco w domu (ok 24 stopnie), w zimie widzę też, że ma często okna pouchylane i wietrzy chatę i jego licznik wskazuje ok 2x więcej niż mój, przy czym są u niego aż 4 osoby, więc i na grzanie wody idzie więcej. także nawet te 500m3 rocznie to jest cały c--j.

dodam, że to jest deweloperka, więc nie jest
  • Odpowiedz
@KosmicznyPolityk: No to tak

Bliźniak deweloperka na szczerym polu okolice Poznania, wieje jak w kieleckim xD

Budynek bez żadnych balkonów gzymsów prosta bryła, Ala stodoła
  • Odpowiedz