Wpis z mikrobloga

Mamy rok 2024, HD pod strzechami gości od jakiś dwóch dekad, każdy w kieszeni nosi sprzęt który bije jakiś entry level kilkuletni sprzęt foto-video. Tymczasem jaka jest jakość zdjęć na stronach z polskimi wiadomościami? 640xileśtam to standard, Facebook o ile to jeszcze post to jakoś ujdzie, ale spróbuj coś wysłać przez Messengera i szansa że odbiorca otrzyma coś rozmiarów znaczka pocztowego wynosi jakieś 70%. Ja wiem że transfer kosztuje, a jeżeli nie płacisz za produkt to jesteś nim ty, ale że aż tak słabo jesteśmy wyceniani...

#webdev #technologia #bekazpodludzi
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@opaquemist: Jakbyś chciał sprawdzić jak nisko nas cenią to facebook podaje statystyki ile zarabiają średnio na jednym użytkowniku rocznie. Mogę się mylić ale wydaje mi się, że było to około 15 dolarów w przypadku Europejczyka.
  • Odpowiedz
  • 2
@syntaxxxxxxxxxx: jasne, ale paradoksalnie kiedyś kiedy światłowód był tylko czymś o czym się słyszało to większość stronek dawała opcję powiększania zdjęć do full-res albo przynajmniej jakiegoś hd, teraz tego praktycznie nie ma
  • Odpowiedz
@opaquemist: bo teraz fb i inne są nastawione na oglądanie na komórce, ekran 6", format zanczka pocztowego jest zupełnie wystarczający na ekran wielkości znaczka pocztowego ;)
btw na whatsapp mozna przy wysylaniu zaznaczyc opcje hd i wtedy wysyla zdjecia w duzo wiekszej jakosci i rozdzielczosci - niestety trzeba klikac przy kazdej wiadomosci z zalacznikiem, nie da sie ustawic raz a dobrze
  • Odpowiedz
@opaquemist a jaki sens ma facebook czy inny portal, jak niewielkiemu procentowi jest potrzebna lepsza jakość a utrzymanie tego kosztuje, a najwięcej i tak robi clickbaitowy tytuł czy powtórzona 10 razy ta sama treść, bo seo czy ładowanie da się obejść ładując lepszej jakości obrazek na żądanie ale to nie ma sensu…
  • Odpowiedz