Wpis z mikrobloga

Sytuacja jest kuriozalna, nawet nie wiem jak to otagować i co robić z tym dalej.
Podpisałem umowę zlecenie, a w deklaracji zaznaczyłem wszystkie możliwe dobrowolne składki. Poszedłem na l4, zgłosiłem to do zusu. ZUS stwierdził, że nie byłem zgłoszony do składek, więc nie należy mi się wynagrodzenie za okres choroby. Ja dysponuję skanem mojej deklaracji, gdzie wyraźnie widać co jest zaznaczone. Po prostu zleceniodawca olał moją deklarację i nie odprowadził mi tych dobrowolnych składek.
W życiu bym nie wpadł, że polscy janusze będą chcieli oskubać mnie na część wynagrodzenia i skarb państwa na jakieś kilkadziesiąt złotych z tej wypłaty XD

#praca #prawopracy #pracbaza #umowazlecenie #niewiemjaktootagowac
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@TypowyDaltonista: teraz się będę kopał z koniem, bo mogę się oczywiście odwołać od decyzji zusu itd., natomiast ja pokażę swoją deklarację, a oni swoje dokumenty xD
w sumie wyjdą jakieś grosze, bo to dosłownie parę dni i z tego co liczyłem na szybko to niecałe 900 zł, ale dla zasady im nie odpuszczę
  • Odpowiedz
@kogut_20: no chyba masz jakąś stawkę i wiesz ile godzin czy zleceń zrobiłeś plus powinieneś dostać jakieś pokwitowanie za co dostałeś wynagrodzenie, więc wpływ masz duży bo jak złożyłeś deklaracje to już po 1 miesiącu mogłeś się kapnąć że coś jest nie halo, to w twoim interesie było i jest
  • Odpowiedz
  • 0
@nairoht nie mówimy o takich oczywistościach, że mam wpływ ile godzin wypracuję. Problemem jest to, że podpisałem się pod deklaracją, która mówi co zleceniodawca ma zrobić z zarobionymi przeze mnie pieniędzmi. To zleceniodawca opłaca wszystkie składki, a nie ja sam robię przelew. Więc nie mam wpływu na to, czy on rzeczywiście te składki odprowadzi czy nie. Ja składam deklarację i wydawało mi się do tej pory oczywiste, że zleceniodawca musi się
  • Odpowiedz
@kogut_20: a to nie jest tak, że składki trzeba odkładać kilka miesięcy żeby na umowie zlecenie można było iść na płatne l4?
Temat do wyjaśnienia z kadrami.
  • Odpowiedz
  • 0
@7uras jest okres wyczekiwania, na umowie o pracę też jest okres wyczekiwania. Ale tutaj sprawa jest dla mnie jasna i jak najbardziej ten warunek spełniam
  • Odpowiedz