Hej, orientujecie się, czy istnieje jakaś książka/internetowy poradnik/cokolwiek, który zbiera wszystkie najważniejsze informacje dla przyszłych ojców? Z niebieskim staramy się o potomstwo i nie ma on pojęcia o dzieciach ( ͡°͜ʖ͡°) chodzi mi o takie rzeczy, jak wszelkie formalności po narodzinach, w trakcie dorastania (szkoła etc.), kwestie wychowania, na co zwracać szczególną uwagę, jak się zachowywać, jakie zabawy stosować na jakich etapach, co zabezpieczyć w domu itd. Wiem, że tego jest masa w internecie, ale to wszystko jest rozproszone + niezweryfikowane najczęściej, a np. kwestie wychowywania są uber ważne. Oczywiście, ja sama trochę pojęcia mam i transfer wiedzy się będzie odbywał, ale niebieski sam chce się dowiedzieć jak najwięcej, zawsze taki był we wszystkim :)
@LilaRogue: A czym się różni od tego dla matek? Czy ja, jako ojciec dwójki dzieci popełniałem jakieś karygodne błędy i inaczej przewijałem dziecko, nieprawidłowo woziłem w wózku i nosiłem do odbicia? Niech poczyta to co ty (pomijając głupie działy mody dziecięcej) i po sprawie?
@LilaRogue: niech czyta po prostu ogólnorozwojowe książki o dzieciach. Takich pozycji co opisują jak rozwijają się dzieci na każdym etapie troche jest, ja pewnie bym po prostu czytał co czytają studenci pedagogiki, psychologii itp.
A taki poradnik skondensowany to w sumie jestem ciekaw czy gdzieś jest.
@LilaRogue w tej kolejności Ciąża instrukcja obsługi wyczerpujący poradnik Ciąża dla facetow księga bliskości rodzicielstwa bobas lubi wybór, twoje dziecko pokocha dobre jedzenir spokojnie to tylko rozszerzanie
@wybranyloginjestzajetyznowu: Powinni mu jeszcze zaplanować ścieżkę kariery pracownika odtwórczego, żeby jego zajęcie nie wymagało samodzielności i podejmowania decyzji.
@kryminalnykwadrans: Matematyki w podstawowce tez uczyles sie z sama biala kartka czy miales jakas ksiazke i ktos ci ja tlumaczyl? Przeciez nie mogles byc tak gluppi zeby sie tego samemu nie nauczyc.
@LilaRogue: Weź kilka poradników, zapierdziel w chata o-1 i dostaniesz pigułkę jaką "ręcznie" będziesz odsiewać tygodniami. Ale jako własnego bota, nie bełkot i halucynacje z internetu. Ludzie, nauczcie się wreszcie korzystać z dobrodziejstw które dają takie narzędzia, to jest świetny przykład.
@LilaRogue: Przede wszystkim mocno odradzam "dedykowane poradniki". Zwykle mają tendencję do wrzucania mnóstwa wiedzy przydatnej i forsowania paru głupot jako ww. Mogą zrobić więcej złego niż dobrego o ile ktoś nie przeczyta przynajmniej 3 na podobny temat.
Najlepiej (zwłaszcza, że wyczuwam tu umysł ścisły ( ͡°͜ʖ͡°)) zagłębić się w "bezuczuciowe" opisy faktów. Ewentualnie potem poradniki bo po przeczytaniu opisu będziesz w stanie świadomie wybierać metody i odfiltrować głupoty
Hej, orientujecie się, czy istnieje jakaś książka/internetowy poradnik/cokolwiek, który zbiera wszystkie najważniejsze informacje dla przyszłych ojców? Z niebieskim staramy się o potomstwo i nie ma on pojęcia o dzieciach ( ͡°͜ʖ͡°) chodzi mi o takie rzeczy, jak wszelkie formalności po narodzinach, w trakcie dorastania (szkoła etc.), kwestie wychowania, na co zwracać szczególną uwagę, jak się zachowywać, jakie zabawy stosować na jakich etapach, co zabezpieczyć w domu
@LilaRogue: kup mu taki poradnik w zestawie z "jak żyć" oraz "jak zostać milionerem" ( ͡°͜ʖ͡°)
Czy niebieski na pewno chce dziecka skoro mu się nie chce zorientować i poszukać, tylko Ty za niego to robisz? Czy nie jest tak, że on mówi, że się do rodzicielstwa nie nadaje (nie chce dziecka z Tobą), a Ty na siłę go chcesz edukować? ( ͡°
Ten wpis jest tak głupi, że mam wrażenie iż to jakiś trolling.
@kryminalnykwadrans: no nie wiem, jak dla mnie to powinien być jakiś portal choćby z naszych podatków zrobiony który by podsumowywał całą papierologię (+odnośniki do zrodeł), szczepienia, jaki jest typowy rozwój w jakim wieku (przecież są na to standardy), miał linki do porad itp, i ktoś by nadzorował czy to wszystko jest aktualne. Żeby zrobić prawko musisz zrobić kurs,
@LilaRogue: Może daj mu książkę, którą ty przeczytałaś, by się dowiedzieć, jak wychowywać dzieci, o formalnościach, które trzeba załatwiać, itd. No, chyba, że ty to wszystko wiesz, ale po prostu nie chcesz się podzielić z ukochanym tą wiedzą tajemną...
@munioman: Żeby to działało to trzeba by jeszcze wymagać od obywatele togo co najtrudniejsze. Czytania ze zrozumieniem. To najsłabsze ogniwo w tym wszystkim. Zresztą to chyba takie automatyzmy, bez przygotowania, że trzeba dziecko nazwać, wyrobić akt urodzenia, PESEL nadać... inna sprawa, że powinno to się odbywać automatycznie w szpitalu - jeżeli dziecko rodzi się w szpitalu. Szczepienia i inne istotne rzeczy masz u lekarza zawsze - przynajmniej u nas tak
#kiciochpyta #rodzicielstwo #dzieci #ojcostwo #zwiazki
@LilaRogue: A czym się różni od tego dla matek? Czy ja, jako ojciec dwójki dzieci popełniałem jakieś karygodne błędy i inaczej przewijałem dziecko, nieprawidłowo woziłem w wózku i nosiłem do odbicia? Niech poczyta to co ty (pomijając głupie działy mody dziecięcej) i po sprawie?
A taki poradnik skondensowany to w sumie jestem ciekaw czy gdzieś jest.
Ciąża instrukcja obsługi wyczerpujący poradnik
Ciąża dla facetow
księga bliskości rodzicielstwa
bobas lubi wybór, twoje dziecko pokocha dobre jedzenir
spokojnie to tylko rozszerzanie
@LilaRogue: "Ja go zmienie" part 9959539.
@kryminalnykwadrans: wąs za mocno przyswędził, januszu?
Przede wszystkim mocno odradzam "dedykowane poradniki". Zwykle mają tendencję do wrzucania mnóstwa wiedzy przydatnej i forsowania paru głupot jako ww. Mogą zrobić więcej złego niż dobrego o ile ktoś nie przeczyta przynajmniej 3 na podobny temat.
Najlepiej (zwłaszcza, że wyczuwam tu umysł ścisły ( ͡° ͜ʖ ͡°)) zagłębić się w "bezuczuciowe" opisy faktów.
Ewentualnie potem poradniki bo po przeczytaniu opisu będziesz w stanie świadomie wybierać metody i odfiltrować głupoty
Czy niebieski na pewno chce dziecka skoro mu się nie chce zorientować i poszukać, tylko Ty za niego to robisz?
Czy nie jest tak, że on mówi, że się do rodzicielstwa nie nadaje (nie chce dziecka z Tobą), a Ty na siłę go chcesz edukować? ( ͡°
@kryminalnykwadrans: no nie wiem, jak dla mnie to powinien być jakiś portal choćby z naszych podatków zrobiony który by podsumowywał całą papierologię (+odnośniki do zrodeł), szczepienia, jaki jest typowy rozwój w jakim wieku (przecież są na to standardy), miał linki do porad itp, i ktoś by nadzorował czy to wszystko jest aktualne.
Żeby zrobić prawko musisz zrobić kurs,
@kryminalnykwadrans: no proste janusz hehe wiadomo, wystarczy lać pasem i dziecko wychowane kwiiiiiiiii chrum