Panowie eksperci, mam nastepujace pytanie - szukam laptopa do pracy, typu biurowego, o matrycy 14'' - uzywanego / poleasingowego, w cenie do max 1500 cebulionow.
W zasadzie w tej cenie kazdy laptop ma to samo - 256/512gb ssd, 16gb ramu ddr4, ale roznia sie procesorem i im dluzej czytam o tym, tym wiekszy kisiel z mozgu mam.
Najczesciej powtarzają sie: - AMD Ryzen 7 Pro 2700U - intel core i5 10210u - intel core i5 8265U - jest tez kilka sztuk z i5-1135G7 - jest tez kilka sztuk z innymi procesorami, ale w wiekszosci jest to, co wyzej
Wg surowych benchmarków na notebookchecku wygrywa i5-1135G7, ale w co wy byście szli przy założeniu, że stan podobny, cena zbliżona, czas pracy na baterii nie ma znaczenia?
@fukkurlif3: raczej nie bierz ryzena bo amd ma bardzo mały odsetek laptopów a jest głównie Intel i z tego powodu ma w tym doświadczenie i z energooszczędnością
Wg surowych benchmarków na notebookchecku wygrywa i5-1135G7, ale w co wy byście szli przy założeniu, że stan podobny, cena zbliżona, czas pracy na baterii nie ma znaczenia?
@fukkurlif3: coś co ma więcej corów lub mocniejszy single core. 8265U jeszcze daje radę ale ten procek za rok/dwa to już będzie zabytek. Intel ci da jakieś pierdoły jak dekodowanie wideo, thunderbolt i inne cuda. AMD może być ogólnie szybszy ale z tego
Wyzej: raczej nie bierz ryzena bo amd ma bardzo mały odsetek laptopów a jest głównie Intel i z tego powodu ma w tym doświadczenie i z energooszczędnością
@fukkurlif3: od dobrych 4-5 lat intel w laptopach nie istnieje. Grzejace sie gowno. Choc ten amd co wrzuciles stary, sredni. Poszukaj czegos z serii 4xxx. T14g1 np
W zasadzie w tej cenie kazdy laptop ma to samo - 256/512gb ssd, 16gb ramu ddr4, ale roznia sie procesorem i im dluzej czytam o tym, tym wiekszy kisiel z mozgu mam.
Najczesciej powtarzają sie:
- AMD Ryzen 7 Pro 2700U
- intel core i5 10210u
- intel core i5 8265U
- jest tez kilka sztuk z i5-1135G7
- jest tez kilka sztuk z innymi procesorami, ale w wiekszosci jest to, co wyzej
#elektronika #komputery #komputer #laptopy #laptop #pytaniedoeksperta #sprzetkomputerowy
Tak czy srak w zastosowaniu biurowym to jeden wuj, a pograć i tak nie pograsz na tym
Sam mam go w laptopie kupionym 4 lata temu i działa git.
@fukkurlif3: coś co ma więcej corów lub mocniejszy single core. 8265U jeszcze daje radę ale ten procek za rok/dwa to już będzie zabytek. Intel ci da jakieś pierdoły jak dekodowanie wideo, thunderbolt i inne cuda. AMD może być ogólnie szybszy ale z tego
https://www.olx.pl/d/oferta/lenovo-thinkpad-l14-ryzen-r5-5650-pro-32gb-1tb-14-dotyk-w11-gwaranca-CID99-IDVFBdD.html