Wpis z mikrobloga

Panowie eksperci, mam nastepujace pytanie - szukam laptopa do pracy, typu biurowego, o matrycy 14'' - uzywanego / poleasingowego, w cenie do max 1500 cebulionow.

W zasadzie w tej cenie kazdy laptop ma to samo - 256/512gb ssd, 16gb ramu ddr4, ale roznia sie procesorem i im dluzej czytam o tym, tym wiekszy kisiel z mozgu mam.

Najczesciej powtarzają sie:
- AMD Ryzen 7 Pro 2700U
- intel core i5 10210u
- intel core i5 8265U
- jest tez kilka sztuk z i5-1135G7
- jest tez kilka sztuk z innymi procesorami, ale w wiekszosci jest to, co wyzej

Wg surowych benchmarków na notebookchecku wygrywa i5-1135G7, ale w co wy byście szli przy założeniu, że stan podobny, cena zbliżona, czas pracy na baterii nie ma znaczenia?

#elektronika #komputery #komputer #laptopy #laptop #pytaniedoeksperta #sprzetkomputerowy
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@fukkurlif3: raczej nie bierz ryzena bo amd ma bardzo mały odsetek laptopów a jest głównie Intel i z tego powodu ma w tym doświadczenie i z energooszczędnością
  • Odpowiedz
@fukkurlif3 pewnie im nowsza seria tym lepsza chociaż tam te nowsze intele miały jakieś wady fabryczne, nie wiem czy dotyczy laptopów.

Tak czy srak w zastosowaniu biurowym to jeden wuj, a pograć i tak nie pograsz na tym
  • Odpowiedz
I5-1135G7 jest z tych najnowszy i powinien być najszybszy (nie chce mi się sprawdzać)
Sam mam go w laptopie kupionym 4 lata temu i działa git.
  • Odpowiedz
Wg surowych benchmarków na notebookchecku wygrywa i5-1135G7, ale w co wy byście szli przy założeniu, że stan podobny, cena zbliżona, czas pracy na baterii nie ma znaczenia?

@fukkurlif3: coś co ma więcej corów lub mocniejszy single core. 8265U jeszcze daje radę ale ten procek za rok/dwa to już będzie zabytek. Intel ci da jakieś pierdoły jak dekodowanie wideo, thunderbolt i inne cuda. AMD może być ogólnie szybszy ale z tego
  • Odpowiedz