Wpis z mikrobloga

#remontujzwykopem

Robię generalny remont mieszkania. Wolałbym uniknąć zrzucania wszystkich tynków i tynkowania od zera. W większości miejsc stary tynk wydaje się trzymać dobrze, nie jest głuchy przy opukiwaniu. Są natomiast pęknięcia idące przez całą wysokość ściany. Najprawdopodobniej było tam przejście techniczne w trakcie budowy. Podobne pęknięcia są w rogu przy jednej że ścian - obstawiam brak przewiazania ścianki działowej że ścianą zewnętrzną.
Zastanawiam się jak to "zategować".

Mam zapas siatki elewacyjne, którą chciałem do tego użyć. Widać, że ktoś to kiedyś siatkował, ale dosyć ubogo.

Moj pomysł jest taki, żeby wyciąć pas tynku na szerokość rolki siatki, czyli metr, wsadzić kilka zszywek z pręta zbrojeniowego, osiatkowac i wyrównać do starego tynku, a na koniec po całości dać gładź.

Jakies uwagi, sugestie itp?

Niegdy takich robót nie robiłem i bawię się tym trochę na czuja.
bukszpryt - #remontujzwykopem

Robię generalny remont mieszkania. Wolałbym uniknąć zr...

źródło: IMG_20241009_190313_364

Pobierz
  • 27
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@bukszpryt: odkuj w miejscach pęknięć i sprawdź przyczynę i wtedy wrzuć foto. Tam mogą być w tych miejscach luźne niepowiązane pustaki, albo kilka danych bez mijanek i pęknięcie gotowe. Na 99 procent pęknięcia są też na bloczkach i trzeba to naprawić głębiej.
  • Odpowiedz
@bukszpryt nic bym nie skuwał jeśli się trzyma i dał siatkę na całą ścianę, albo nawet na wszystkie ściany, skoro robisz u siebie. Robię tak teraz we wszystkich starych domach. Siatkę wtapiam na po niemiecku nazywa się armierungs Mörtel, nie wiem jak nazywa się odpowiednik w Polsce ale chatgpt wypluł mi coś takiego jak wklejam poniżej. To jest naprawdę super metoda. Super to się nakłada i nóż 60cm ładnie wszystko wyrównuje.
  • Odpowiedz
@bukszpryt: a to jest dom jednorodzinny, czy blok wielka płyta?
Dobra cofam z wielką płytą bo by tynku nie było. Twói pomysł nie do końca jest dobry i niepotrzebna robota. Poszerz to, napraw bloczki pianoklejem, zaklej to potem najlepiej czymś mocnym typu klej gipsowy i wtop pasy tej siatki elewacyjnej co masz. To powinno wystarczyć.
  • Odpowiedz
@bukszpryt: musisz poszerzyć te pęknięcia na całości jak najgłębiej, tak jak nawet widzisz tylko rysę na tynku to też poszerzasz, naprawić łączenia jak pisałem, a jak jest bardzo źle to warto to sklamrować i wtedy możesz sobie to powierzchownie wzmocnić tą siatką.
  • Odpowiedz
@Smarek37 lekki offtop, ale w temacie - w Polsce na gładzie po szlifowaniu też kleją Vlies Tapeta malarska? Taka gładka? I dopiero wtedy malują. Tutaj często się z tym spotykam, nawet w nowym budownictwie tak robią
  • Odpowiedz
@Smarek37 to nie ma struktury fizeliny jak na tych małych rolkach do łączenia płyt, tylko jak papierowa tapeta szeroka chyba na metr czy jakoś tak. Oni to dają na całe ściany i sufity po gładziach. Na gips karton ale też na zwykle ściany murowane. To na bank daje gwarancję, że nie wyjdą żadne mikrorysy, ale dla mnie to jest jakiś kosmos, że na ładną ścianę q4 kleją jeszcze papier i dopiero
johny-kowalski - @Smarek37 to nie ma struktury fizeliny jak na tych małych rolkach do...
  • Odpowiedz
@bukszpryt a żeby twój główny temat się nie zgubił, to jak chcesz jeszcze bardziej po kosztach, to daj pas siatki na miejscach pęknięć, ale nie taki3j 10cm tylko normalnie metrową. Nic nie musisz wycinać z tynku na tą szerokość, zaciągniesz gładzią na równo później
  • Odpowiedz