Wpis z mikrobloga

Wchodzicie w #ipbox na #b2b w 2025 roku? Zastanawiam się bo są jakieś przesłanki, że niby trzeba będzie kogoś zatrudniać ale jeszcze zero szczegółów kogo może to dotyczyć. Chyba mało prawdopodobne jest żeby to ogarnęli w 2025. Z drugiej strony jak wprowadzą to zamiast 12% będzie 24% do zapłaty na liniowym…
#podatki
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Barok: nie, właśnie przy ryczałcie 12% i obecnych zarobkach to u mnie różnice na korzyść ipboxa to ~1,5k/mc, z czego potem musisz się prosić o ten zwrot, mieć ogarniającą księgową, czasem potrzebna nowa interpretacja itd. itp. Zrobiłem 3 lata i wystarczy.

szkoda zachodu jeśli nie ma się zaplanowanych dużych wydatków firmowych
  • Odpowiedz
Zastanawiam się bo są jakieś przesłanki, że niby trzeba będzie kogoś zatrudniać ale jeszcze zero szczegółów kogo może to dotyczyć. Chyba mało prawdopodobne jest żeby to ogarnęli w 2025.

@Barok: Polski Ład wprowadzali w listopadzie, później 3 razy na bieżąco poprawiali, więc dla nich nigdy nie jest za późno!
@glos_zenady ja tez juz za 2024 nie bede skladal, 2022, 2023 zrobilem, ale szkoda roboty i pewnie nerwow (za rok
  • Odpowiedz
@JKF144 Nie ale będąc na ryczałcie przez cały rok 2021 zapłaciłbym 20 tys mniej podatku. Do tego dolicz z 3 tys za całą obsługę ipbox.

Można by o tym myśleć tak jakbym w 2022 wziął kredyt na 23tys i co roku on sie kapitalizuje o odsetki, licząc 10% rocznie to dziś już ponad 30tys. Jeśli sprawa w sądzie sie zakończy w ciagu 2 lat i US zwróci 40tys to bede na
  • Odpowiedz