Wpis z mikrobloga

W dniach 5-6 czerwca w LO KEN w Stalowej Woli odbył się największy w Europie hackathon NASA Space Apps Challenge 2024, w którym udział wzięło blisko 600 uczestników. Zdjęć nie mam zbyt wiele, więc opiszę tekstowo, jak wydarzenie wyglądało od środka.

Przebieg imprezy
Cała impreza odbywała się na hali sportowej. Stoły ustawione w rzędach. Nie było przypisanych miejsc. Mogłeś się rozłożyć tam, gdzie ci pasuje. Cały sprzęt należało przynieść swój łącznie z listwami zasilającymi, bo zapewnione przez organizatora nie wystarczyłyby dla każdego. Podczas zmagań prelegenci wygłosili kilka wykładów. Czy ktoś ich słuchał, nie wiem, bo ciężko było dzielić uwagę.

Mentorzy
Uczestnicy mogli się zwrócić o pomoc do mentorów, zaczynając od opinii na temat założeń projektu aż po kwestie techniczne. Czasami chodzili po zespołach, zaglądali w monitory i pytali, czy ktoś potrzebuje pomocy. Najlepszy był dr Kawecki, co młodym uczennicom wprost wypunktował, że to, co robią, nie ma wartości biznesowej i zadawał pytania w stylu "czy to ma... czy to rozwiąże...?"

Sen
Podobno na hackathonach się nie śpi i połowa sali w nocy pracowała, ale organizatorzy przewidzieli czas na sen. Bo zmagania trwały od 10:00 w sobotę do 16:00 w niedzielę, czyli 6h na drzemkę. Do końca nie było jasne, jak będą wyglądać miejsca do spania. Organizatorzy kazali przynieść śpiwory, ręczniki i klapki. Na miejscu okazało się, że są łóżka polowe rozmieszczone w salach lekcyjnych i na korytarzach. Wyobraźcie sobie, że trzeba przenocować 200-300 osób na terenie szkoły, no ale się udało. Byłem tym, co nie spał i nie polecam, bo i tak niewiele zrobisz, a lepiej się zregenerować przed kolejnym dniem. Chyba że pojedziesz na specyfikach. Nie miałem żadnych i przysypiałem.

Dostęp do Internetu
Było zapewnione WiFi z hasłami jednorazowymi, ale nie każdemu działało i często zrywało.

Klimat
Klimat był super, oprawa graficzno-muzyczna na szóstkę, przyczepić się mogę do muzyki, leciała jakaś techniawa, ale być może młodzież dziś słucha takiej muzyki. Wszyscy niezależnie od wieku przyjaźnie do siebie nastawieni.

Bufet
Śniadanie - nie wiem, bo dotarłem później
Obiad - kilka pierogów
Kolacja - kiełbasa i słodkie pierogi z grilla
Śniadanie - kanapka
Obiad - pizza (co chytrzy brali po dwie i brakło)
Kolacja - ryż z kurczakiem z pudełka

Fajne było to, że roznosili po stanowiskach, aby nie było tłoku i długiej kolejki.

Na zewnątrz tylko dystrybutory z wodą i kawa (w dzień, bo parzeniem zajmowała się lokalna firma). Brakowało herbaty, bo nie każdy lubi lub może kawę. Nie przyniosłem własnej z nadzieją, że organizator zapewni podstawowe potrzeby, podobnie jak na innych wydarzeniach IT. Dopiero od innych osób dowiedziałem się, że herbata jest, ale na piętrach i szybko się skończyła.

Kontrowersje
Po imprezie na czacie rozegrała się drama, że komisja niesprawiedliwie oceniała prace uczestników, a wygrał projekt w całości napisany przez AI z licznymi błędami merytorycznymi. Największy ból mają zespoły, co przez całą noc pisały kod, ich rozwiązanie działa, a wrócili z niczym, bo ich praca mogła zostać na wstępie odrzucona. Otóż najważniejsza jest prezentacja na 9 slajdów lub 30-sekundowy film (do wyboru). Zespołów było aż 120, na ocenę 4h, co wychodzi 2 minuty na projekt. Podobno na podstawie prezentacji odsiali większość projektów i dla tych, co wpadły w oko, dopiero czytali opisy, a czy weszli na jakiegokolwiek GitHuba, to wątpię, bo czasu mieli mało. Jedynie podczas prac, kiedy przechadzali i pomagali uczestnikom. To jest moment, kiedy można zwrócić na siebie uwagę, czyli chodzić, pytać, walidować pomysły i pokazywać postępy. a wtedy was zapamiętają i przy ocenie sobie przypomną: "a to oni, fajny pomysł mieli i świetnie im szła realizacja".

Jak to naprawić?
Na czacie padło wiele pomysłów, m.in. niech oceniają kilka dni, ale rzetelnie, łącznie z oceną rozwiązania. W małych hackathonach na 30 osób każdy sam wyświetlał prezentację, omawiał projekt, a na końcu go demonstrował. Ale kiedy organizujesz największy hackathon w Europie, to trzeba by cały dzień poświęcić na 2-3 minutowe prezentacje. Zaproponuję formę znaną z teleturniejów, że zespół demonstruje przed publicznością, a oceny masz nie tylko od jury, ale także od publiczności, jak na eurowizji. Można też podzielić to tak, że każdy mentor dostaje pulę projektów osobno i wtedy jest ocena tylko od jednego członka jury, co nie do końca jest sprawiedliwe, bo jest czynnik losowy.

21:37
Młodzież pamięta o papieżu. Film z odśpiewania barki: https://quickshare.samsungcloud.com/9DTG9p74nBYw nagrany nieudolnie, ale warunki oświetleniowe były słabe i telefon sobie nie radził z ustawieniem ekspozycji. Może w trybie PRO wyszłoby lepiej.

Strefa gier
W żeńskiej sali gimnastycznej. Mocno uboga. Tam też serwowano kawę.

Sen
Nie było wytycznych (albo przeoczyłem), czy sen przysługuje wszystkim, czy tylko osobom, co zaznaczyły, że potrzebują noclegu. Podobno to było tak, że chodzisz po salach i szukasz wolnego łóżka, ewentualnie śpisz na podłodze.

Kino
Kino też było ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Wiek uczestników
40% uczniowie
50% studenci
10% osoby pracujące

Podsumowanie
Chyba jestem już za stary na hackathony. Pewnie zastanawiacie się, po co ludzie biorą udział. Ankietowani odpowiadali, ze lubią rywalizację. Czyli nie chodzi wcale o pokazanie się przyszłym pracodawcom ani zdobywanie doświadczenia.

Ocena imprezy
bardzo dobry (5)

Ciekawostka
Absolwentem LO KEN jest znany z internetowych memów Tomasz Czajka, wielokrotny zwycięzca olimpiad matematycznych, następnie pracował w Google, potem w SpaceX i niedawno wrócił do Polski. Może nie wytrzymał z Elonem. ( ͡° ͜ʖ ͡°)

#hackathon #programowanie #programista15k #studbaza #stalowawola #podkarpacie
SendMeAnAngel - W dniach 5-6 czerwca w LO KEN w Stalowej Woli odbył się największy w ...

źródło: 20241006_121346

Pobierz
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@SendMeAnAngel fajnie sie to czyta. Fajnie ze byles.
Myslalem kiedys o tym by tam byc, ale wiek juz > 30 wiec to juz nie dla mnie.

A co do pisania kodu przez AI. To czy byl jakis zakaz na to? Bo szczerze mowiac to ogromny game changer jak ktos ogarnia prompty i potrafi biegle budować kontekst pytania w np. takim claude 3.5
  • Odpowiedz
Kradnę zdjęcie, bo strasznie mi się podoba. Pojechałeś przed ogłoszeniem wyników do domu, ale okazało się, że jury doceniło twoją pracę i dostaniesz nagrodę. Wracać się? Szkoda paliwa. Technologia pozwala stanąć na podium zdalnie!
SendMeAnAngel - Kradnę zdjęcie, bo strasznie mi się podoba. Pojechałeś przed ogłoszen...

źródło: dyrektor

Pobierz
  • Odpowiedz
Myslalem kiedys o tym by tam byc, ale wiek juz > 30 wiec to juz nie dla mnie.

@Milo900: Nie było ograniczenia wiekowego. Wśród uczestników było co najmniej kilka osób 30+

A co do pisania kodu przez AI. To czy byl jakis zakaz na to? Bo szczerze mowiac to ogromny game changer jak ktos ogarnia prompty i potrafi biegle budować kontekst pytania w np. takim claude
  • Odpowiedz