Wpis z mikrobloga

#wzrok
Taką ciekawostką dla mnie mając minus i astygmatyzm jednocześnie, to to, że to nie jest tylko pogorszenie jakości widzenia ale też pewnych rzeczy w ogóle się nie widzi.
Teraz oglądałem sobie gwiazdy, i tak z ciekawości chciałem policzyć ile widze bez okularów, no to widziałem dwie, z czego jedna to planeta i jest to Jowisz. U mnie najbardziej się wyróżnia, bo duża i jasno świeci i kawałek obok niej, gwiazda Kapella, oddalona o 42 lata świetlne (6 pod względem jasności na nocnym niebie) ale ona ledwo widoczna, a jak założyłem okulary i to conajmniej 5 letnie, to na szybko naliczyłem 21 xd
a mam nie tak dużo -2.75 nie więcej i może -2.5 z tego co pamiętam, 3 chyba nie miałem. chociaż nie pamiętam wiele lat temu robiłem.
Ta gałka oczna jest tak pokręcona, że to światło jest tak rozproszone że się go w ogóle nie widzi?

A jak się ma dobry wzrok to jak się widzi gwiazdy? w sensie idealnie szczegółowo bez żadnych poświat, rozmazań, rozstrzeleń?
#kosmos
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@r5678 Całkiem idealnie nie bo migoczą w atmosferze, poza tym zależy od zmęczenia wzroku, czasem jest bardziej, czasem mniej idealnie czyli wahanie między 10/10 do 100/100. Też zależy ilość gwiazd od mjejsca, raz byłem w takim miejscu gdzie widziałem miliardy gwiazd.
  • Odpowiedz