Wpis z mikrobloga

Dawno nie wrzucałem tu nic o tablicach rejestracyjnych, więc dziś nadrabiam zaległości.

Raczej wszyscy kojarzą żółte tablice na pojazdach zabytkowych. Powszechna informacja była taka, że pojazd musi mieć minimum 25 lat i nie być produkowany od 15 lat.
Tymczasem ta kwestia jest sprawą nieco zależną od województwa. Dla przykładu w opolskim rekomendowany wiek pojazdu to 40 lat, w większości województw 30 lat, a w podlaskim rekomendowany wiek to aż 50 lat.
Jednak dziś nawet nie o tym. Można zarejestrować kilkuletni samochód na zółte blachy, jeśli stanowi on część kolekcji. Trzeba posiadać minimum 3 pojazdy zarejestrowane jako zabytkowe, żeby zarejestrować np kilkulatka na te tablice (pic related).
Są jeszcze inne powody otrzymania tych tablic:
[za portalem oponeo]
- używanych przez znane i ważne dla społeczeństwa osoby,
- będących częścią kolekcji,
- stanowiących ważne ogniwo w rozwoju motoryzacji,
- biorących udział w wydarzeniach o istotnym tle historycznym lub służących wcześniej przy zdobywaniu ważnych osiągnięć w motorsporcie.

#ciekawostki #samochody #tablicerejestracyjne

Zdjęcie z facebooka "LDZ Zmotoryzowani Łodzianie"
marcelpijak - Dawno nie wrzucałem tu nic o tablicach rejestracyjnych, więc dziś nadra...

źródło: 461832185_992699849535455_3508592410595692265_n

Pobierz
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@marcel_pijak: O tym słyszałem. Toyota Supry tak rejestrowano na żółte jako unikalne. Był nawet gdzieś wątek. Choć chyba z tym MB ktoś się wygłupił. Z tym wyposażeniem, z tym silnikiem, z tym kolorem to chyba jeden z większych golasów co można było mieć, ale może wcześniej jeździł nim jakiś znany kierowca DTM serii Mercedesa czy coś takiego, bo innej jego wyjątkowości nie widzę;)
  • Odpowiedz
@marcel_pijak: najwięcej dziwnych aut na żółtych jest zarejestrowana na podstawie "Aby uzyskać żółte tablice, pojazd może też zostać wpisany do inwentarza dowolnego muzeum techniki – również prywatnego". Nie jest tajemnicą że "muzea" zrobiły sobie z tego biznes, zapłać za wpis do inwentarza.
  • Odpowiedz