Aktywne Wpisy
Lardor +233
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
Niestety zawiodłem was i nie zostałem zwolniony. Żeby nie było że troluję to wczoraj na serio wkręciłem sobie że zostanę zwolniony.
Wczoraj wiele przypadkowych rzeczy się wydarzyło które mi mówiły że już dłużej nie będę tutaj pracował. Nawet Bill Gates zaczął prześladować mi Teams, nie mogłem się zalogować i myślałem że moje konto AD zostało zablokowane. Później okazało się że MS ma globalną awarię. W sumie szybko pogodziłem się ze zwolnieniem bo
Wczoraj wiele przypadkowych rzeczy się wydarzyło które mi mówiły że już dłużej nie będę tutaj pracował. Nawet Bill Gates zaczął prześladować mi Teams, nie mogłem się zalogować i myślałem że moje konto AD zostało zablokowane. Później okazało się że MS ma globalną awarię. W sumie szybko pogodziłem się ze zwolnieniem bo
prowadzę JDG na ryczałcie. Teraz kupiłem sobie drukarkę 3D żeby zaznajomić się z technologią i okazało się, że szybko znalazłem chętnych, którzy kupowali by różnego rodzaju wydruki (specyficzne branże, raczej jednostkowe przypadki). I pomyślałem że w sumie czemu nie, mogę takie usługi świadczyć, tj. zaprojektować jakiś element, wydrukować, sprzedać. Indywidualne projekty lub jakieś proste przedmioty, które sam zaprojektuję (allegro, OLX itp.).
Ktoś się orientuje jak z formalnego punktu widzenia to ugryźć?
Dodać odpowiednie PKD, to oczywiste. Czytałem jednak że sprzedaż dla klienta detalicznego wiąże się z koniecznością kasy fiskalnej. W moim przypadku te wydruki to byłby tylko jakiś mały dodatkowy procent przychodów i skala raczej mała. I obawiam się, że przy konieczności kasy fiskalnej cały pomysł traci zupełnie sens (więcej problemów i kosztów niż pożytku).
Ktoś takie coś ogarniał?
#druk3d #drukarki3d #podatki #jdg #ryczalt
@awiner rozliczaj się przelewem, na każą sprzedaż dla os fiz wystawiaj paragon imienny albo fakturę i przy zapłacie niech podają numer tego dowodu. W ten sposób jesteś full legal i nie musisz mieć kasy.
Za mało danych :(
Prowadzisz JDG, ryczałt. To jasne. A VAT-owcem jesteś?
Doprecyzuj jakie - twoim zdaniem - problemy i koszty - generuje posiadanie kasy fiskalnej?
@Luigi93 - brzmi jak coś co może mi pomóc. Dzięki za wskazówkę
@Charakietrela - mam ifirma też, zainteresuję
- tylko przelew
- opis przelewu pozwalający przyporządkować przychód do wpływu $.
Co jak pomylą się albo nie wpiszą numeru - pewnie za pojedyncze przypadki nic Ci nie zrobią,
masz limit 20k przychodów dla osób fizycznych, liczysz go proporcjonalnie w skali roku, jeżeli założyłeś w trakcie roku działalność. Jak go nie przekroczysz, nie musisz mieć kasy.
Na potrzeby ksiegowe/podatkowe nie musisz prowadzić żadnej specjalnej ewidencji, po prostu zeszycik i 08.10.2024 - 150 zł.
Ten przepis nie ma związku ze zwolnieniem z kasy z tyt. formy płatności.
Więc masz na głowie: pilnowanie limitu 20k,
Nigdy nie miałem kasy fiskalnej. Korzystam ze zwolnienia przez sprzedaż wysyłkową, możesz to robić z wyjątkami, czyli np. nie możesz sprzedawać części samochodowych czy aparatów fotograficznych. Jak nie drukujesz nic z tych wykluczonych branż i sprzedajesz tylko online to droga wolna. Dodam, że jak zrobisz uchwyt na