Wpis z mikrobloga

Hej,
prowadzę JDG na ryczałcie. Teraz kupiłem sobie drukarkę 3D żeby zaznajomić się z technologią i okazało się, że szybko znalazłem chętnych, którzy kupowali by różnego rodzaju wydruki (specyficzne branże, raczej jednostkowe przypadki). I pomyślałem że w sumie czemu nie, mogę takie usługi świadczyć, tj. zaprojektować jakiś element, wydrukować, sprzedać. Indywidualne projekty lub jakieś proste przedmioty, które sam zaprojektuję (allegro, OLX itp.).

Ktoś się orientuje jak z formalnego punktu widzenia to ugryźć?
Dodać odpowiednie PKD, to oczywiste. Czytałem jednak że sprzedaż dla klienta detalicznego wiąże się z koniecznością kasy fiskalnej. W moim przypadku te wydruki to byłby tylko jakiś mały dodatkowy procent przychodów i skala raczej mała. I obawiam się, że przy konieczności kasy fiskalnej cały pomysł traci zupełnie sens (więcej problemów i kosztów niż pożytku).

Ktoś takie coś ogarniał?

#druk3d #drukarki3d #podatki #jdg #ryczalt
  • 28
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@awiner: sprzedaż bezrachunkowa, zamówienia online + płatności tylko elektronicznie. Wpisz hasło sprzedaż bezrachunkowa w google tam są obostrzenia i gotówki nie możesz przyjmować
  • Odpowiedz
@awiner: korzystam z ifirma i mam tam sekcję kasa fiskalna - nie wiem jak to działa, bo wystawiam faktury, ale mam wrażenie że takie coś wystarczy przy sprzedaży detalicznej. może skontaktuj się z jakimś biurem księgowym?
  • Odpowiedz
@inzynier_robert: tak, jeszcze jakieś złote rady?

@awiner rozliczaj się przelewem, na każą sprzedaż dla os fiz wystawiaj paragon imienny albo fakturę i przy zapłacie niech podają numer tego dowodu. W ten sposób jesteś full legal i nie musisz mieć kasy.
  • Odpowiedz
@awiner:
Za mało danych :(
Prowadzisz JDG, ryczałt. To jasne. A VAT-owcem jesteś?
Doprecyzuj jakie - twoim zdaniem - problemy i koszty - generuje posiadanie kasy fiskalnej?
  • Odpowiedz
@awiner: zwolnienie z kasy fiskalnej, ze względu na sposób płatności ma warunki:
- tylko przelew
- opis przelewu pozwalający przyporządkować przychód do wpływu $.

Co jak pomylą się albo nie wpiszą numeru - pewnie za pojedyncze przypadki nic Ci nie zrobią,
  • Odpowiedz
@awiner: ja korzystam ze zwolnienia ze względu na obrót poniżej 20k jeśli chodzi o ten dział, prowadzę ewidencje sprzedaży. jestem na ryczałcie, ale wciąż czekam na interpretacje od KIS czy podatek 5.5% czy 8.5%
  • Odpowiedz
  • 0
@mapache: brzmi dokładnie jak mój case. W jaki sposób prowadzisz taką ewidencję sprzedaży? Wystawiasz do takich wydruków normalnie fakturę czy jak to wygląda?
  • Odpowiedz
@awiner: przepraszam że się wtrącę ;)

masz limit 20k przychodów dla osób fizycznych, liczysz go proporcjonalnie w skali roku, jeżeli założyłeś w trakcie roku działalność. Jak go nie przekroczysz, nie musisz mieć kasy.
Na potrzeby ksiegowe/podatkowe nie musisz prowadzić żadnej specjalnej ewidencji, po prostu zeszycik i 08.10.2024 - 150 zł.
Ten przepis nie ma związku ze zwolnieniem z kasy z tyt. formy płatności.

Więc masz na głowie: pilnowanie limitu 20k,
  • Odpowiedz
@awiner: ja też robię całkiem coś innego na B2B, ale dorywczo sprzedaję wydruki - kiedyś też ogólnie handlowałem pierdołami na allegro, super sprzedawca itp.

Nigdy nie miałem kasy fiskalnej. Korzystam ze zwolnienia przez sprzedaż wysyłkową, możesz to robić z wyjątkami, czyli np. nie możesz sprzedawać części samochodowych czy aparatów fotograficznych. Jak nie drukujesz nic z tych wykluczonych branż i sprzedajesz tylko online to droga wolna. Dodam, że jak zrobisz uchwyt na
  • Odpowiedz
@mapache: konkretnego przelewu nie da się od razu powiązać bo na allegro są zbiorcze wypłaty. Więc wtedy na wypadek kontroli kolejny dokument z ewidencją wpłat, na które składała się dana wypłata do mnie. I potem powiązanie z zamówieniami w baselinkerze i ID dokumentu sprzedaży (czyt. mojego niefiskalizowanego paragonu). Nie da się tego zrobić na jednej kartce, ale ewidencja jest i wpłaty nie giną, żeby się nie dało namierzyć za co
  • Odpowiedz
@RianesS: pytam dlatego że poprzez OLX sprzedałem parę wydruków, normalnie podatki zapłaciłem, a dzisiaj doczytałem że przelewy powinny być ponazywane tak by się je dało powiązać z daną pozycją w ewidencji. a tytuł przelewu z OLX to jakaś tam wewnętrzna nazwa
  • Odpowiedz
@mapache: no ale masz ich wewnętrzną nazwę i w osobnym dokumencie konkretne ID zamówienia, a tam dane nabywcy. Tak jak mówiłem, nie w jednym dokumencie, ale da się powiązać konkretny wpływ na konto bankowe z konkretną osobą, która za to zapłaciła
  • Odpowiedz