Wpis z mikrobloga

Macie pomysł co można zrobić z taka maszyną? Tablet od ASUSa B121 z prockiem i5 1 generacji. 4GB ramu, 64GB ssd. 12 cali dotykowe z rysikiem. Marnuje się na półce.
ChromeOS jakiś ?
Obecnie win 10 dziąła na nim średnio, ma takie chwilowe lagi, zmrożenia, chyba CPU nie wyrabia.
#komputery #os #asus #windows #linux #tablet
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@wizard84: te to biore pod uwagę choć to nie jest raczej problem dysku a płyty. dysk wymieniłem na nowy, w testach na innym kopmpie dawał 4x lepsze wyniki niż w tym tablecie (coś w stylu 100mb/s na tablecie vs 450mb/s w lapku). Chciałem rozbudować RAM, ale tablet nie rusza. Tu niestety mam ręce związane dość mocno. Asus zablokował upgrade hardware do "certyfkowanych" bebechów, których nie kupisz juz od dawna...
  • Odpowiedz
  • 0
@EmcePomidor3: No ja też myśle że ta i5 da rade jak znajde zastosowanie. Do kodowania itp mam lapka.
A jak się xubuntu z dotykiem sprawuje? chciałbym nie musieć do niego klawiatury podłączać. Coś użytecznego dla domu/dziecka chciałbym z tego zrobić. Albo tacie dam jako tablet do neta ... tylko na boga nie windows
  • Odpowiedz
@jar-mitryn: Jeżeli chodzi o obsługę dotyku to sam sprawdziłem Plasmę 6 i Gnome.
Na dzień dzisiejszy jeżeli chodzi o UI, to do działania z ekranową klawiaturą bliżej GNOME niż Plasmie.

Przy Plasmie nadziałem się na babol, że wysuwanie klawiatury w pewnych przypadkach potrafi zglitchować np. uruchamiacz programu (z Windows Menu Start). Dzieje się tak jak klawiatura ekranowa musi zająć miejsce na pierwszym planie i poprzesuwać inne programy.
Najgorzej jest z oknami/interfejsami zmaksymalizowanymi lub
  • Odpowiedz
@jar-mitryn: Jeszcze naszła mnie jedna myśl.
Eksperymentalnie możesz zobaczyć postmarketOS. Są buldy dla x86/x86_64. Nie wiem jaką bazę sterowników ma (może tablet Wacom będzie obsługiwany z kopa).
Soft jest nakierowany też na starsze smartfony, więc może też będzie skrojony pod takie zastosowanie (typu brak wsparcia dla sprzętu niewystępującego w urządzeniach przenośnych).
Jest tam Posh korzystajacy z stacku GNOME, jest Plasma Mobile i jest jeszcze parę innych interfejsów.
  • Odpowiedz