Wpis z mikrobloga

Dowiedzialem sie ze moj kolega z ktorym utrzymywalem kontakt az do mojego wyjechania za granice, popelnil magika.
Poznalem chlopaka na studiach, byl ode mnie o dwa lata mlodszy, uroda nie grzeszyl, zawsze mial problemy z otyloscia, wylysial w wieku 23 lat. Ale byl mega dobry, inteligentny i niestety samotny. Robil wszystko co trzeba, poszedl na dobre studia, zrobil CFA, inwestowal swoje pieniadze ale niestety ciagle stal w miejscu. Wiele razy mi sie zalil ze gdzie popelnil blad? Ze przeciez ma dobra prace, ze odklada, ze chodzi na silownie, ze probuje wielu rzeczy a nie ma z tego niczego. Nawet na mieszkanie go nie bylo stac, bo jak wreszcie zaczal zarabiac lepiej w 2021 to inflacja wszystko zjadla i stopy odlecialy do cieplych krajow wraz z cenami nieruchomosci.

Nigdy nie trzymal za reke, nigdy nie zarabial jakis kokosow.

"kazdy kowalem wlasnego losu", "nie porównuj sie do innych", "Kazdy moze jak tylko wystarczajaco chce", "A Wy myslicie ze w latach 70 czy 80 to mielismy latwo? HA!"
Boze jak ja nie cierpię takich tekstow wypowiadzianych najczesciej przez osoby ktore nie maja zadnej empatii i nie sa w stanie w ogole zauwazyc ze wiekszosc ich sukcesow to jest po prostu FART.

Nadzieja ze bedzie lepiej, nadzieja ze madra/ciezka praca (niepotrzebne skresl) mozna dojsc do pieniedzy, nadzieja ze da sie zalozyc szczesliwa rodzine umarla gdzies tak w 2019-2020. Covid, wojny, zmiany klimatyczne spowodowaly ze umarla nadzieja i przez to dzietnosci zaczela pikowac, marze deweloperow zaczely rosnac, rozwarstwienie spoleczne coraz wieksze, hipergamia, OF i tiktoki jeszcze bardziej rozkrecone.
Dlaczego myslicie ze taki wallstreetbet wystrzelil na popularnosci w 2020? Bo ludzie mieli duzo czasu na rekach a do tego zauwazyli ze jedyna szansa by mieli partnerke i normalne zycie to wstrzelic sie w nastepny BTC, GME, czy

Znam bardzo duzo osob ktore najmniejsza linia oporu robily wszystko, ale przez to ze mieli tate przedsiebiorce albo tate co byl rolnikiem i sprzedal hektary to zalozyli swoje firmy, zakupili kawalerki pod airbnb czy zalozyli swoje kancelarie. I znam duzo tez osob ktore pracowaly bardzo duzo, staraly sie, kombinowali, rozwijali sie na wiele sposob i nic im nie pyklo. Jak stali w miejscu 10 lat temu tak dalej stoja w tym samym miejscu.
A ci ktorym sie udalo to po prostu fart. Fart ze urodzili sie w bogatej rodzinie, fart ze zakupili nieruchomosci w dolku, fart ze kupili btc i zapomnieli o tym.

Ludzie widza jak pensje CEO, deweloperow, miliarderow i milionerow wystrzelily, a pensje stoja i sa zjadane przez inflacje. A do tego wszechobecny egocentryzm i nastawienie kazdego na "ja! ja musze jak najszybciej sie dorobic" przy rownoleglym patrzeniem jak finansuje sie z ich pieniedzy banki, deweloperow, socjale i nierzad.

Rest in peace Gimli.

#smuty #samotnosc #takaprawda #pieniadze
  • 48
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 155
@P4ncak3: Miałem kiedyś podobnego mindfucka jeśli chodzi o temat samobójstwa.

Byłem swego czasu aktywnym użytkownikiem na forum nożowym i zgadałem się z gościem na kupno scyzoryka. Typ stary wyjadacz forumowy, aktywny, zaangażowany w wiele akcji. Okazało się że mieszkał niedaleko więc pojechałem osobiście kupić.
Otworzyła żona, wyszedł typ, pogadaliśmy sobie dłuższą chwilę bo bardzo przyjemnie się rozmawiało, pokazał mi ciekawe egzemplarze tooli które miał, dobiliśmy targu i się pożegnaliśmy.

Jakieś
  • Odpowiedz
@P4ncak3: a ja tam to widzę inaczej. Trzeba mieć cel i go realizować ja może i nie wiele mam ale mam i teraz zaczynam zbierać na przyszłość dzieci. Chodź cholera wie kim będą. Ja wiem jedno jak im pomogę dając trochę szmalu to zawsze im będzie łatwiej... mnie nic prócz szansy nikt nie dał..
  • Odpowiedz
@P4ncak3: ostatnio byłem u babci zapalić świeczkę. (Na 2 końcu kraju)
I przechodząc zerkałem na groby.
Nagle takie "o k---a" mój kolega z podstawówki.
No to na małą klasę może 20 uczniów 3 już popełniło magika.
  • Odpowiedz
@2-aminopirydyna: zrozumiałem i to smutny post, ale niestety op i ten kolega opa nie zrozumieli znaczenia "nie porównuj się do innych", bo ta najlepsza rada właśnie ma na celu obronić osobę przed tym wszystkim co napisał op i przed tym dlaczego kolega opa odebrał sobie życie
  • Odpowiedz
@P4ncak3:

1. Ostatni dobry rok to był 2019, potem za dużo pustego pieniądza zostało dodrukowane do gospodarki i w dużej mierze do bogatszych trafiło większość, co zwiększyło dystans. Nie jest to nic nadzwyczajnego, po prostu mają lepsze narzędzia i są sprytniejsi od głupszych, biedniejszych.

2. W 2022 w Polsce KAŻDY mógł kupić mieszkanie z uwagi na kredyt 2% i kredyt bez wkładu. Każdy miał pół roku, by się przygotować do zakupu.
  • Odpowiedz
@P4ncak3: akurat nie porównuj się do innych to bardzo dobra rada.
Każdy ma inny start i możesz porównywać tylko do siebie gdzie byłeś wcześniej a gdzie jesteś teraz. pod względem psychicznym czy finansowym i nikt nie ma prawa na ciebie wjeżdżać o to jak wygląda twoje życie i wymagać czegoś od ciebie, np partnerka, żebyś więcej zarabiał. Łatwo się ludziom mówi jak nie wiedzą co przeszła druga osoba i gdzie
  • Odpowiedz