Wpis z mikrobloga

Jak powinna wyglądać krzywa grzewcza w kotle Vitodens 100-W?
Aktualnie mam kocioł ustawiony przez oficjalnego instalatora sterowany programatorem pokojowym (on/off) w salonie z ustawiona stała temp 22oC i histereza 0,2oC. Temp obiegu dobierana na podstawie pogody. Kocioł podaje ciepło na wymiennik w kotłowni a dalej pcha pompa obiegowa do rozdzielaczy na górze i dole. Nowy dom piętrowy (70+70m2), ocieplony 20cm grafitowego.

Problem w tym że na górze jest 1-1,5oC chłodniej podczas zimy i chciałbym to wyrównać.

Wydaje mi się że to za wysoka krzywa grzewcza (0,7) jak na ogrzewanie podłogowe.

#ogrzewanie #ogrzewaniegazowe #viessmann #ogrzewaniepodlogowe
Rusharh - Jak powinna wyglądać krzywa grzewcza w kotle Vitodens 100-W? 
Aktualnie mam...

źródło: 1000024922

Pobierz
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Rusharh: to dziwne, że na górze jest chłodniej, zazwyczaj to jest odwrotnie. pewnie to kwestia wygrzania budynku jeśli jest nowy, lub regulacji podłogówki, jest też trzecia opcja - jeden regulator steruje dwoma piętrami? to błąd

co do nachylenia krzywej to ja zazwyczaj ustawiam 32* przy 0 reszta jak wychodzi z krzywej generowanej przez kocioł chyba że dziwnym trafem dom jest zimny a ma podłogówkę to wtedy można podnieść tak jak
  • Odpowiedz
  • 0
@rajman a jak miały by sterować dwa regulatory na jednym obiegu? To chyba by musiały być dwa obiegi na dzielnych pompach? Ale też przecież regulator sterują praca pieca a nie pompa. Niestety hydraulik co układał podłogowke twierdzi że to wina ustawienia pieca bo rotametry są ustawione na stałe w zależności od długości pętli, a instalator pieca twierdzi że to wina ustawienia rozdzielaczy ...
  • Odpowiedz
@Rusharh no dokładnie, dwa regulatory na dwa osobne obiegi dwie pompy za sprzęgłem/wymiennikiem a teraz jeden będzie zganiał na drugiego a obaj dali d--y i pewnie z czasem się to unormuje jak Ci się budynek wygrzeje no ale idealnie działać nie będzie nigdy bez przeróbki instalacji na dwa osobne obiegi
  • Odpowiedz
@Rusharh: Trochę odkopie. Ale ja bym chyba przyczyny gdzie indziej szukał. Po pierwsze zwiększył histerezę na 0,5. Po drugie jak z izolacją sufitu. Po trzecie sprawdzić temp podłogi góra dół o ile się różni przy grzaniu może góra zapowietrzona. Ja to górę mam poskręcana na mniejsze przepływy niż dol a tak jest o 1C ciepłej na górze. A moja instalacja składa się z pieca i 2 rozdzielaczy po 6 sekcji
  • Odpowiedz