Aktywne Wpisy

Zopyross +105
Mowa nienawiści to każde forma nawoływania do sprowadzenia tubylcom imigrantów zarobkowych z drugiego końca świata, przez co nawet ludzie po studiach muszą z nimi konkurować przy podjęciu podstawowych prac magazynowych/fizycznych. Niszczysz rynek pracy, rozbijasz tkankę społeczną, ludzie biednieją, rzadziej decydują się na zakładanie rodziny.
Liberalizm=satanizm
#antykapitalizm #blackpill #gospodarka
Liberalizm=satanizm
#antykapitalizm #blackpill #gospodarka
źródło: 6
Pobierz
Kingside +122
W dniu D-Day, 6 czerwca 1944 roku, spadochroniarz John Steele zaczepił się swoim spadochronem o wieżę kościoła w Normandii. Przez dwie godziny wisiał tam, udając martwego, podczas gdy pod nim toczyła się zacięta bitwa.
źródło: temp_file1867472029888148414
Pobierz![Nokia komunikator [Adam Śmiałek]](https://wykop.pl/cdn/c3397993/ecdb2887ac9bb3bbe735bef90ad3a51880923c0255c544fe335161dfb04df20e,q80.jpg)

#pompaciepla
Oblicz OZC na https://cieplo.app/start lub podobnej stronie i będziemy wiedzieć jaka moc pompy potrzebna.
Ale jako ciekawostkę mogę podać przykl z życia znajomego
Pompa ciepła 20kw (dobrej jakości chińczyk) -13k
Wymiennik płytowy 80kw - 1000zl
Dwie pompy obiegowe grundfos
Pierwotnie brak pomp wynikał z tego że si je odbierało pod zastosowanie (jeden dawał wymiennik,inny wężownice a inny łał glikol w podłogowke)
A potem już bo było taniej nie dać
(Tylko wpisać wymagany przepływ)
@Mateos2: czy do pompy ciepła może zostać mój obecny wymiennik CWU 140L Krispola ? Czy musi być zmieniany, nie mam obecnie bufora kompletnie, jak zakładam teraz jest wymagany ?
Powierzchnia grzewcza bo o niej nie wspomniałem, to około 140m2
Zastanawiałem się jeszcze nad kotłem nad pellet, bo do pompy znowu fajnie jakby były panele których nie mam oczywiście
Bo pompa często wychodzi bardzo podobnie w kosztach eksploatacji co pellet.
Ja jestem gorącym zwolennikiem pomp ciepła, ale weź Ty sobie to policz na spokojnie, czy te 1500 rocznie podatku jest warte wymiany sprawnego kotła.
Jak masz ochotę zmieniać, to zmieniaj śmiało. Jak znasz dane swojego budynku, albo masz projekt to podrzuć na priv - policzę Ci jak
@bird71: do pompy ciepła zasobnik powinien mieć dużą wężownice lub duży płaszcz
Zakłada się 0.25m2 na 1kW mocy pompy
140 to mały zasobnik i raczej pod pompę będzie słabo