Wpis z mikrobloga

#gotujzwykopem #gotowanie #biedronka #lidl #auchan #kaufland #carrefour

Czemu nie ma w sklepach gorczycy mielonej?

Jak robię jakieś mięso i kupuję przyprawę (typu np. "przyprawa do mięsa wieprzowego"), to patrzę na skład i tam najwięcej jest gorczycy. Im jej więcej w składzie, tym przyprawa jest lepsza. Chciałbym po prostu samą gorczycę. Po co mi jakiś kminek czy kurkuma.

Wiem, że mogę kupić przez internet. Ale nie potrzebuję 1 kg gorczycy. Jak będzie stała rok, to wywierzeje i straci smak.

Dużo gorczycy ma też musztarda. Np. jakieś żeberka lub białą kiełbasę dobrze marynować w musztardzie. Ale po co mi ta woda i ocet? Chciałbym samą gorczycę, żeby nie rozwadniać sosu.

Gorczycy w kulkach nie chcę, bo potem trzeba to gryźć. Jak coś krótko się smaży, to będzie twarde.

Samemu zmielić gorczycę to problem. Nie mam moździerza, a zresztą, zostaną takie twarde "łuski". Młynkiem do kawy pewnie też się dobrze nie zmieli. Zresztą za każdym razem mielić jak potrzebuję tylko szczyptę.

Chciałbym po prostu kupić za 3 zł torebkę mielonej gorczycy.
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mk321: Już tu kiedyś analizowaliśmy dlaczego nie można kupić mielonego ziela angielskiego czy liści laurowych i trzeba je potem wyjmować bo jak ktoś rozgryzie to fujka.
  • Odpowiedz
Młynkiem do kawy pewnie też się dobrze nie zmieli.

@mk321: Zmieli. Przeciętny elektryczny młynek przerobi Ci to na pył.
Nie znam Twojego stylu gotowania, ja posiadam elektryczny młynek do kawy specjalnie do mielenia przypraw.
Mieli nawet gwiazdki anyżu na proch.
Jest całkiem sporo przypraw, które bardzo zyskują, gdy sam je zmielisz.
A kurkumę to szanuj, bo zdrowa jest.
  • Odpowiedz
@mk321: Bo w sklepach w porownaniu do neta nigdy nic nie ma. Ludzie sie jaraja, jak czasem laskawie erytrol rzuca czy ksylitol, jakby to byla fizyka kwantowa, a tego w sieci multum i w chuy taniej. Kminku nienawidze, ale jedyny jaki lubie i nie smakuje jak kminek, a nalezy do tejze rodziny podobno jest czarnuszka. Dzis odkrylem, ze dawno temu mi sie kolendra mielona skonczyla, a chcialem se ubogacic biednego
  • Odpowiedz