Aktywne Wpisy

smuteczek2000s +51
Sorry honey, I can only be your nightmare (。◕‿‿◕。)
A tak serio to miłego długiego weekendu!
Nowy rok, stara ja, ale nowy bagaż doświadcze!
#atencyjnysmuteczek
A tak serio to miłego długiego weekendu!
Nowy rok, stara ja, ale nowy bagaż doświadcze!
#atencyjnysmuteczek

źródło: temp_file6627460578259562784
Pobierz
Aeciatko +162
Bardzo mnie zaskoczyliście odzewem na temat postawienia domu z prefabrykatów, którym się dziś pochwaliłem. Każdej osobie z osobna odpisałem, ale bardzo często pojawiał się temat ogólnych kosztów przy tego typu budowie, a jako że mam takie podsumowanie to chętnie się z wami tym podzielę.
W komentarzu wrzucę kilka zdjęć.
Jak każdy budynek tak i ten ma swoje plusy i minusy. Poza opinią jednego znajomego znałem, a w zasadzie znam tylko te z internetu, a
W komentarzu wrzucę kilka zdjęć.
Jak każdy budynek tak i ten ma swoje plusy i minusy. Poza opinią jednego znajomego znałem, a w zasadzie znam tylko te z internetu, a

źródło: 4
Pobierz
Przejrzałem ofertę i z ciekawości poszukałem jakiś promocji. Na rynku bankowym padaka. Stałe oprocentowanie 7-8%?
Serio żaden bank nie walczy o klienta, nie robią chociażby czasowej promocji na stałe oprocentowanie na 5-6%?
Myślę, że tu jest problem. Po wprowadzeniu podatku bankowego, sprawie frankowiczy, repolonizacji, ten rynek nie ma żadnej świeżości, żadnej realnej walki o klienta. Zmowa cenowa.
Rynek bankowy tak jak deweloperzy zostali przyzwyczajeni przez państwo do dopłat, po co się starać?
Oczywiście programy rządowe to od skrajności w skrajność. Prawda jest taka, że przy dzisiejszej inflacji, projekcie stóp na lata 2025-26 brakuje u nas ciekawej, atrakcyjnej oferty rynkowej banków.
Promocje na 5-6% w bankach byłyby dużo lepszym rozwiązaniem niż te programy 0%. Popyt nie urósł by geometrycznie, a z drugiej strony nie zdechłby jak teraz.
Banki wolą jednak jechać na starych klientach i kupować bony skarbowe bo wtedy nie płacą podatku bankowego, nie mają ryzyka, a od klientów pozyskują kapitał praktycznie za darmo.
@literacyfra123: Przecież jest 6.6% np. w Aliorze czy 6.7% w Velo
"Lwią część opłaty akceptanta stanowi opłata interchange przekazywana bankowi, który wydał kartę płatniczą. Co
"Rzeczywista Roczna Stopa Oprocentowania (RRSO) dla wypłaconego jednorazowo kredytu Megahipoteka zabezpieczonego hipoteką wynosi 8,14% przy następujących założeniach: kredyt przeznaczony na cel mieszkaniowy w PLN, okres obowiązywania umowy: 316 miesięcy, całkowita kwota kredytu (bez kredytowanych kosztów): 337 000 zł, LTV (stosunek kwoty kredytu do wartości zabezpieczenia): 76,11%, oprocentowanie zmienne z okresowo stałą stopą procentową w wysokości 6,442% - do dnia spłaty 60 raty kredytu, następnie w kolejnych latach oprocentowanie kredytu
"bezpieczenie VeloBezpieczny dystrybuowane przez bank – koszt ubezpieczenia w całym okresie kredytowania 25 096,20 zł), całkowita kwota do zapłaty: 933 613,36 zł, liczba rat: 300, sposób spłaty: raty równe (bez okresu karencji w spłacie) w wysokości 2 875,36 zł w okresie pierwszych 5 lat a od 6 roku 3 066,57 zł.
Kalkulację obliczyliśmy na dzień 24.09.2024 r. na reprezentatywnym przykładzie.
W RRSO nie uwzględniliśmy kosztu operatu szacunkowego nieruchomości (koszt nieznany bankowi) –
Komentarz usunięty przez autora
https://rmkredyty.pl/ranking
oraz ten kanał na yt (bardzo fajny, udostepnai też co miesiąc excel który pokazuje):
https://www.youtube.com/watch?v=rpEx8j73tME
@literacyfra123: RRSO jest liczone na 30 lat, dlatego RRSO dla BK2% wynosiło 5%, co jest ofc szacunkami z d--y, bo większość ludzi spłaci to BK2% w 10 lat.
To tak jakbyś dostał atrakcyjny leasing ale musiałbyś wykupić drogie niekonkurencyjne ubezpieczenie AC u dealera.
Miałem na myśli 5-6% bez ubezpieczenia na życie, tylko standardowo hipoteka, ubezpieczenie nieruchomości (koszt 200-300 zł na rok to nic). Ewentualnie regularne wpływy na ror.
U mnie było 150zł na miesiąc z opcją rezygnacji po chyba 3 latach
"opłacana jednorazowo za okres pierwszych 5 lat okresu ubezpieczenia oferowanego przez Alior Bank SA"
Trzeba zobaczyć jeszcze szczegóły umowy czy można zrezygnować i wypłacają proporcjonalnie za niewykorzystany czas, jeżeli tak to czy podwyższają marżę kredytu. To jest raczej łapanie frajerów na cyferki w oprocentowaniu, a nie realnie ciekawa oferta.