Wpis z mikrobloga

#nieruchomosci #kredythipoteczny

Przejrzałem ofertę i z ciekawości poszukałem jakiś promocji. Na rynku bankowym padaka. Stałe oprocentowanie 7-8%?
Serio żaden bank nie walczy o klienta, nie robią chociażby czasowej promocji na stałe oprocentowanie na 5-6%?
Myślę, że tu jest problem. Po wprowadzeniu podatku bankowego, sprawie frankowiczy, repolonizacji, ten rynek nie ma żadnej świeżości, żadnej realnej walki o klienta. Zmowa cenowa.
Rynek bankowy tak jak deweloperzy zostali przyzwyczajeni przez państwo do dopłat, po co się starać?

Oczywiście programy rządowe to od skrajności w skrajność. Prawda jest taka, że przy dzisiejszej inflacji, projekcie stóp na lata 2025-26 brakuje u nas ciekawej, atrakcyjnej oferty rynkowej banków.
Promocje na 5-6% w bankach byłyby dużo lepszym rozwiązaniem niż te programy 0%. Popyt nie urósł by geometrycznie, a z drugiej strony nie zdechłby jak teraz.

Banki wolą jednak jechać na starych klientach i kupować bony skarbowe bo wtedy nie płacą podatku bankowego, nie mają ryzyka, a od klientów pozyskują kapitał praktycznie za darmo.
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@PedzacaGuma: napisałeś nie w temacie, ale lokaty to jedno, drugie to rachunki ror. Przedsiębiorcy wręcz muszą mieć rachunek w banku, a zapewne 99% pracowników dostaje wynagrodzenie za pracę na wskazany rachunek bankowy i nie korzysta z gotówki. Oprócz tego, że te środki formalnie nie są Twoje (masz wierzytelność do banku), na transakcjach bezgotówkowych bank też zarabia.
"Lwią część opłaty akceptanta stanowi opłata interchange przekazywana bankowi, który wydał kartę płatniczą. Co
  • Odpowiedz
@Yuri_Yslin:
"Rzeczywista Roczna Stopa Oprocentowania (RRSO) dla wypłaconego jednorazowo kredytu Megahipoteka zabezpieczonego hipoteką wynosi 8,14% przy następujących założeniach: kredyt przeznaczony na cel mieszkaniowy w PLN, okres obowiązywania umowy: 316 miesięcy, całkowita kwota kredytu (bez kredytowanych kosztów): 337 000 zł, LTV (stosunek kwoty kredytu do wartości zabezpieczenia): 76,11%, oprocentowanie zmienne z okresowo stałą stopą procentową w wysokości 6,442% - do dnia spłaty 60 raty kredytu, następnie w kolejnych latach oprocentowanie kredytu
  • Odpowiedz
Velo bank
"bezpieczenie VeloBezpieczny dystrybuowane przez bank – koszt ubezpieczenia w całym okresie kredytowania 25 096,20 zł), całkowita kwota do zapłaty: 933 613,36 zł, liczba rat: 300, sposób spłaty: raty równe (bez okresu karencji w spłacie) w wysokości 2 875,36 zł w okresie pierwszych 5 lat a od 6 roku 3 066,57 zł.

Kalkulację obliczyliśmy na dzień 24.09.2024 r. na reprezentatywnym przykładzie.

W RRSO nie uwzględniliśmy kosztu operatu szacunkowego nieruchomości (koszt nieznany bankowi) –
  • Odpowiedz
@Yuri_Yslin: nie odnoszę się do RRSO, tylko do dodatkowych crossowanych produktów. Przeczytaj całość mojej wypowiedzi. W skrócie w tych produktach masz wciśnięte ubezpieczenie na życie.
To tak jakbyś dostał atrakcyjny leasing ale musiałbyś wykupić drogie niekonkurencyjne ubezpieczenie AC u dealera.

Miałem na myśli 5-6% bez ubezpieczenia na życie, tylko standardowo hipoteka, ubezpieczenie nieruchomości (koszt 200-300 zł na rok to nic). Ewentualnie regularne wpływy na ror.
  • Odpowiedz
@literacyfra123: Tak, ale weź pod uwagę, że często można zrezygnować z tej życiówki po pewnym okresie czasu, albo zastąpić ją sensowniejszą - rynkową. Zależy od konkretnej oferty. Jeśli masz 17k płatne od razu w całości z góry, to jest to de facto ukryta prowizja i taka oferta ssie.

U mnie było 150zł na miesiąc z opcją rezygnacji po chyba 3 latach
  • Odpowiedz
@Yuri_Yslin: zgoda, dlatego oferta Alioru to scam.

"opłacana jednorazowo za okres pierwszych 5 lat okresu ubezpieczenia oferowanego przez Alior Bank SA"
Trzeba zobaczyć jeszcze szczegóły umowy czy można zrezygnować i wypłacają proporcjonalnie za niewykorzystany czas, jeżeli tak to czy podwyższają marżę kredytu. To jest raczej łapanie frajerów na cyferki w oprocentowaniu, a nie realnie ciekawa oferta.
  • Odpowiedz