Wpis z mikrobloga

Cześć, potrzebuje kupić prywatny komputer do #programowanie , w grę wchodzi tylko #apple #macbook ponieważ chcę pisać multiplatformowa apki android - iOS + natywne. 
Najbardziej skłaniam się ku Air m3 16/256, ale mam pewne wątpliwości:
- nie planuje pisać wielkich aplikacji z 40modułami gardle’a, raczej prototypowania, nauka. Zastanawiam się, czy brak wentylatora w takich zastosowaniach nie będzie problemem. Czytałem, że m3 ma nieco lepszą kulturę pracy niż m2.
- dysk. Dopłacanie 1200 zł za 256 gb dysku traktuje jak nieśmieszny żart apple’a. Mam stacje dokującą dell d6000 do której w 95% czasu będzie wpięty laptop, mogę więc bez problemu podłączyć na stałe dysk zewnętrzny.

Ewentualnie w bardzo podobnej cenie jest m2 16/512, co tez wydaje się być ciekawą opcją

Rozważałem też mac mini, ale w sumie przyda mi się coś przenośnego #komputery #laptopy #androiddev #iosdev
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Pasterz30: jeśli używa dockera i jeszcze pracuje w jakiejś javie czy kotlinie to przestrzeń dyskowa potrafi znikać w tempie błyskawicznym. Mam MBP z 1 TB i ostatnio prawie dobiłem do limitu. ;)

Standardem u nas w firmie jest teraz M3 Pro 32/512, ale M2 będzie śmigać jak szalone.

Zwróciłbym bardziej uwagę na pamięć. 16 GB w dzisiejszych czasach to trochę mało.
  • Odpowiedz