Wpis z mikrobloga

Zdradzę wielką tajemnicę obecnej oferty bankowej. Otóż tak, banki mają wysokie marże, a nawet trochę złodziejskie XD bo rząd zaserwował im 100k kredytów z dopłatami z beczki, do których będzie dopłacał kolejne 10 lat.

Bilans się zgadza, więc nie ma ciśnienia na jakieś tam pozyskiwanie klientów. A jak wprowadzą 0% to ciśnienie będzie nawet mniejsze.

Tak więc beka 2% nie tylko podbiła ceny mieszkań, ale także podbiła koszty kredytu dla pozostałych.

#nieruchomosci
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 120
deweloperuchy miały rację - to wszystko wina banków

@LoremIpsum2137: Zupełnie serio to odbija się to w stronę deweloperuchów XD Beka podbiła marże w bankach, więc zmniejszyła dostępność kredytu, a więc na koniec zmniejszyła deweloperuchom ilość klientów komercyjnych. W ekonomii wszystko musi się w końcu zbalansować. Co z tego jak dla bekowiczów były zafiksowane marże - banki odbiły sobie na pozostałych klientach.
  • Odpowiedz
  • 4
zapomnąłeś jeszcze o wakacjach kreytowyh i podatku bankowym

@pastibox: Jeszcze są frankowicze, ale z nimi akurat nie da się już nic zrobić. Wszystkie te elementy wpływają na finalną ofertę banków, tj. wysokie marże i dosyć jednak słabe oprocentowanie depozytów jak na takie stopy procentowe.
  • Odpowiedz
@mickpl Tak, to jest złodziejstwo, myślę że banki krajowe nie powinny mieć takiej marzy na hipotekach dla ludzi kupujących pierwsze mieszkanie, max 0,5%, banki zagraniczne by się dostosowały do konkurencji. Ten temat też warto by było zagrzać mocniej.
  • Odpowiedz
@conamirko weź sobie popatrz w raporty a nie rzucaj danymi z d--y. 200-250k kredytów rocznie było udzielane przy ujemnych stopach. Jak Glapiński poleciał w górę to ilość udzielnych spadła 5 do 10 razy. Dopiero bk2% trochę to podbiła, ale nie do wartości kiedy kredyt był za darmo.
  • Odpowiedz
@mickpl: Mam kredo 2%. Jestem chyba jednym z niewielu, którym realnie ten kredyt nie podniósł kosztu budowy domu (gwarancja ceny na rok). Jedynie koszty dodatków i specjalistów (nie mieliby roboty to byłoby taniej). Jednak jestem zdecydowanym przeciwnikiem 800+ , 2%, 0%, 13stek 14stek dziadkowo babkowych itd.... Powiesz hipokryta? Nie jestem masochistą żeby płacić więcej jak ktoś wciska mi hajs, a każda złotówka w moim portfelu jest cenniejsza niż 100 w
  • Odpowiedz
Tak więc beka 2% nie tylko podbiła ceny mieszkań

@mickpl: tu chodzi tylko o utrzymanie wysokich stop % by można było zarabiać więcej na kredytach już udzielonych.
  • Odpowiedz