Wpis z mikrobloga

Potrzebuję pomocy i będę bardzo wdzięczny za wasze rady. Mojej mamie połamał się w środku port usb-c do ładowania tableta i przez to nie idzie go naładować. Tablet był kupiony kilka lat temu na aliexpress - Teclast P20HD. Mama zaniosła go do dwóch lokalnych serwisów w mieście i żaden nie podjął się naprawy mówiąc, że brak jest części do niego w całej Polsce, bo był kupowany na Ali. Myślałem, że jak jest to uniwersalny port usb-c to nie będzie problemu z wymianą samego portu? Mógłby ktoś poradzić jak podejść do tematu wymiany tego portu i kto mógłby to ewentualnie naprawić?

#elektronika #telefony #naprawa #elektryka #majsterkowanie #tablet
kredzion - Potrzebuję pomocy i będę bardzo wdzięczny za wasze rady. Mojej mamie połam...

źródło: IMG_20241005_083709

Pobierz
  • 26
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 2
@kredzion: Jest to do zrobienia ale raczej bez hotaira będzie ciężko. Musisz go otworzyć i zobaczyć jak to złącze wygląda. Potem na ali szukasz podobnego. Możesz nawet wpisać: Teclast P20HD usb c port.
Wylutowanie hotem jest łatwe: nagrzewasz płytkę wokół złącza, a potem samo złącze i delikatnie wyciągasz. Potem czyścisz pady plecionką. Położenie złącza jest trudniejsze, bo nie można go bezpośrednio grzać. Trzeba nagrzać bardziej płytkę, położyć złącze na wolnym
  • Odpowiedz
@aleXsosss no właśnie nikt tego nie roklejał, stwierdzili to patrząc tak jak wy na to zdjęcie

@kredzion: bo żaden normalny szanujący się serwis się tego nie tknie, nie opyla się grzebać w jakimś chińskim egzotyku za parę groszy, a nikt normalny nie zapłaci za naprawę ceny nowego urządzenia.
PS. to że nie ładuje nie oznacza, że uszkodzony jest tylko port... co będzie jak się okaże, że popalona jest elektronika
  • Odpowiedz
@kredzion: rozklejenie tego tabletu, oczyszczenie pcb i naprawienie ścieżek, wlutowanie nowego portu i poskładanie całości to minimum 400 zł i nie ma gwarancji że ruszy. Ile kosztował ten tablet? Takich rzeczy się nie naprawia, robot który to lutuje robi 20 tabletów w godzinę, człowiek bedzie pół dnia grzebał
  • Odpowiedz