Wpis z mikrobloga

Potrzebuję pomocy i będę bardzo wdzięczny za wasze rady. Mojej mamie połamał się w środku port usb-c do ładowania tableta i przez to nie idzie go naładować. Tablet był kupiony kilka lat temu na aliexpress - Teclast P20HD. Mama zaniosła go do dwóch lokalnych serwisów w mieście i żaden nie podjął się naprawy mówiąc, że brak jest części do niego w całej Polsce, bo był kupowany na Ali. Myślałem, że jak jest to uniwersalny port usb-c to nie będzie problemu z wymianą samego portu? Mógłby ktoś poradzić jak podejść do tematu wymiany tego portu i kto mógłby to ewentualnie naprawić?

#elektronika #telefony #naprawa #elektryka #majsterkowanie #tablet
kredzion - Potrzebuję pomocy i będę bardzo wdzięczny za wasze rady. Mojej mamie połam...

źródło: IMG_20241005_083709

Pobierz
  • 28
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Myślałem, że jak jest to uniwersalny port usb-c to nie będzie problemu z wymianą samego portu?

@kredzion: On jest uniwersalny tylko od strony kabla. Od strony urządzenia są bardzo różne typy i rozwiązania, jak nie da się tego kupić, a może się nie dać, to go nie wymienisz. Ewentualnie można złącze usunąć i zamiast niego przylutować wystający kabel tego typu. Tylko nie wiem czy mamie będzie takie rozwiązanie odpowiadać. Dodatkowo
4833478 - >Myślałem, że jak jest to uniwersalny port usb-c to nie będzie problemu z w...

źródło: Screenshot from 2024-10-05 08-56-01

Pobierz
  • Odpowiedz
Teclast P20HD

@kredzion: tak czy siak trzeba rozkleić urządzenie, port jest na dedykowanej płytce. Pewnie są dostępne na ali jak nie to od biedy elektronik dosztukowałby sam port ale co z tego jak naprawa przewyższy cenę urządzenia. Nowy poniżej 200zł
  • Odpowiedz
na szybko szukając znalazłem na Aliexpress takie coś do tego modelu. Czy wymiana tego rozwiąże problem? Rozumiem, że to trzeba przylutować?

@kredzion: Jak rzeczywiście pasuje, to tak. Wylutować stare, wyczyścić płytkę i wlutować nowe. Wygląda nawet nie tak źle, nie ma pinów pod złączem. Niedawno wymieniałem podobne koledze w Nintendo Switch i to była masakra, prawie nie do zrobienia nawet z dobrym zapleczem warsztatowym.
4833478 - >na szybko szukając znalazłem na Aliexpress takie coś do tego modelu. Czy w...

źródło: s-l1200

Pobierz
  • Odpowiedz
@kredzion: Nikomu się tego po prostu nie chce robić. Cena naprawy wyższa niż urządzenia chyba, że sam zalutujesz, a bez specjalistycznego sprzętu nawet do tego nie podchodź. Piny są za małe żeby lutować typową lutownicą za 60 zł.
  • Odpowiedz
@kredzion: warsztaty widząc "egzotykę" to nie chcą robić, bo te wszystkie tanie śmietniki to potencjalna mina, każdy inny, nie zawsze jest instrukcja serwisowa albo chociaż film na yt gdzie łamanym hingliszem ktoś objaśnia "którędy na górę". Koszt naprawy tego to podwojenie wartości, niestety, raczej temat na "Projekt do podłubania samemu".

Niedawno wymieniałem podobne koledze w Nintendo Switch i to była masakra, prawie nie do zrobienia nawet z dobrym zapleczem warsztatowym.
  • Odpowiedz
z czym miałeśntak duży problem.

@Podstarzaly_Mandalorianin: Z roztopieniem cyny pod złączem jednocześnie nie niszcząc nic po drodze. Na koniec i tak nie pomogło bo bateria się ładowała OK ale ekran dalej nieżywy, więc problem jest gdzieś indziej.
  • Odpowiedz
@makrofag74: Ilość typów danego typu interfejsu usb to było moje największe rozczarowanie i w--------e jako dla początkującego majsterkowicza ( ͡° ͜ʖ ͡°) Dosłownie jak się o tym dowiedziałem to straciłem wiarę w ludzkość XD
  • Odpowiedz