Wpis z mikrobloga

Mam taką zagwozdkę.

Rozwiązałem umowę o prace za porozumieniem stron.
Jeśli w ten sposób się rozwiązuje umowę o prace, to zasiłek dla bezrobotnych dostaje się po upływie 3 miesięcy.

Po upływie 3 miesięcy od rozwiązania umowy o prace za porozumieniem stron Dostałem pismo z Urzędu pracy w dniu 06.07.2024 w którym Urząd Pracy orzeka: "przyznaje Panu prawo do zasiłku od dnia 06.07.2024 do dnia 30.09.2024 w wysokości 1662zł miesięcznie w okresie pierwszych 90 dni posiadania prawa do zasiłku, następnie 1305,20 zł miesięcznie w okresie kolejnych dni.
W/w kwota stanowi 100% podstawowej wysokości zasiłku dla bezrobotnych. Zasiłek ten podlegać będzie waloryzacji na zasadach określonych w ww. ustawie."

Następnie wczoraj dostałem pismo z dnia 03.10.2024 o tym ze Urząd Pracy orzeka: "utracie przez Pana prawa do zasiłku od dnia 01.10.2024"
W uzasadnieniu napisali tak
"Utrata prawa do zasiłku nastąpiła z powodu upływu maksymalnego okresu jego pobierania przez Pana"

W tym problem, że jeszcze ten zasiłek należy mi się przez 3 kolejne miesiące, więc dlaczego napisali "z powodu upływu maksymalnego okresu jego pobierania przez Pana"?
#urzadpracy #prawo #ksiegowosc #bezrobocie #praca #poradyprawne #pytaniedoeksperta
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@darek-jg: "przyznaje Panu prawo do zasiłku od dnia 06.07.2024 do dnia 30.09.2024 w wysokości 1662zł miesięcznie w okresie pierwszych 90 dni posiadania prawa do zasiłku, następnie 1305,20 zł miesięcznie w okresie kolejnych dni."

czyli przez pierwsze 3 miesiące 1662zł miesięcznie, a przez kolejne 1305,20 zł, tak jest napisane w 1 decyzji jaką dostałem.

W przypadku rozwiązania umowy o prace za porozumieniem stron trzeba odczekac 3 miesiące aby dostac zasiłek.
Ale
  • Odpowiedz
@sopride: maksymalny okres pobierania zasiłku zależy od wysokości bezrobocia w danym rejonie, jak jest wyższe niż średnia krajowa to możesz pobierać rok i w takim wypadku właśnie byś pobierał niższy ale widocznie u ciebie bezrobocie nie jest wysokie
  • Odpowiedz
  • 4
@sopride Możesz pisać ale wojewoda utrzyma w mocy. Z mocy prawa zasiłek przy porozumieniu stron przysługuje po 90 dniach na 90 dni (chyba że w powiecie ze względu na stopę bezrobocia zasiłek jest przyznawany na rok, to wtedy po 90 dniach na 9 miesięcy). To nie jest uznaniowe, więc odwołanie nic ci nie wniesie do sprawy.
  • Odpowiedz