Wpis z mikrobloga

Mireczki,
Generalnie interesuje się finansami, pracowałem w M&A i szerzej IB, ale kusi mnie żeby coś bardziej w kierunku analizy danych, moje studia to też zdecydowanie bardziej statystyka niż FiR

Staz, master data department, głównie #excel i #sap to dobry kierunek? Spoko płacą i po 5mc chętni są by zostać już junior specjalist. Warto w to iść jeśli jest szansa a rynek wąski?

#finanse #pracait #praca #korposwiat #ksiegowosc #it
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Kamkam55: jak zawsze - zależy. w jednym zespole master data będziesz tylko wklepywał dane do sapa jak biorobot, w innym możliwe, że będziesz jakieś tam analizy robił odnośnie jakości tego, co tam wrzucacie do systemu. Ile płacą z ciekawości? To też da jakiś pogląd na to, co tam może być
  • Odpowiedz
@Kamkam55: a ile w IB zarabiałeś? myslałem, że to najbardziej lukratywne zawody w finansach. Czy po prostu godzisz się na jakiś 100% paycut żeby się rozwijać gdzie indziej? Rozumiem, że to pierwsza robota? Stawka wygląda jak na pracę niestety klepacza manualnego - kreacja różnych rzeczy w sapie i konfigurowanie np wysyłek etc. Może się miło zaskoczysz. Mówili dokładnie, co byś robił? albo chociaż jaki obszar?
  • Odpowiedz
  • 0
@peoplearestrange: IB podobnie, byłem wszędzie stażystą na niepełny etat.

Tutaj również byłbym stażystą, branża spożywcza, podoba im się ze umiem francuski, jakoś to wykorzystają.

Po 5 mc obiecują juniora, wiem ze najpierw dużo excel, potem wchodzi SAP, szczegółów niestety nie znam, rozmowa w poniedziałek
  • Odpowiedz
@Kamkam55: Tak, to dobra okazja, żeby złapać skill w analizie danych / Excel, bo taki skill daje dużo możliwości. W domu się tego nie nauczysz.
  • Odpowiedz
@Kamkam55: Wykorzystają to tak, że będą do ciebie francuzi pisali maile po francusku, bo nie chcą po angielsku.
@cyk21: nauczy się, jeżeli będzie chciał. są TB danych dostępne np na kaggle. Może robić wszystko. Czego się nie nauczy? Współpracy z biznesem. I nie mówię tego, żeby mu podciąć skrzydła czy coś - jestem konsultantem i pracowałem w wielu firmach. W wielu z nich master data niczego nie analizowała,
  • Odpowiedz
@Kamkam55: w master dacie nie nauczysz się nic co później można wykorzystać w realnej pracy analityka danych... ale jest jedno ale. Będzie to wpis do CV.. z "data management" jak dodatkowo dobrze napiszesz CV, a w dodatku będziesz sobie analizował 4fun w domu na jakiś otwartych zbiorach danych to już można czegoś potem szukać. Szukamy do siebie analityka danych, ale jest tragedia z kimś sensownym ( ͡° ͜ʖ
  • Odpowiedz
@Kamkam55: master data to ślepy zaułek bez żadnej realnej ścieżki rozwoju i ma mało wspólnego z analizą danych (tak - są wyjątki, ale to nie jest nawet blisko optymalnej ścieżki dla OPa). Generalnie duży downgrade w porównaniu do tego co robiłeś. Aplikuj na staże/pozycje juniorskie typowo dla analityków, może do jakichś firm consultingowych (szczególnie np. Accenture gdzie możesz dostać projekt jako typowo analityk danych). Żeby dostać sensowne stanowisko musisz umieć
  • Odpowiedz
  • 0
@peoplearestrange: @cyk21 @cohontes @chinski_pierozek
Chłopaki A jeśli docelowo chce pracować z danymi, raczej finansowymi lub operacyjnymi. SQL, Excel, wyciąganie jakiś wniosków.

To lepiej udać się na full time do tego master data czy staż w analizie ryzyka kredytowego? Raczej nie wymagają w tej analizie ryzyka jakiś zaawansowanych narzędzi ale będę miał czas na naukę Własną + zadbam o odpowiednie informacje w CV ( ͡° ͜ʖ
  • Odpowiedz
@Kamkam55: staż, lepszy wpis do cv i więcej czasu na rozwój w czymś konkretnym.

raczej finansowymi lub operacyjnymi. SQL, Excel, wyciąganie jakiś wniosków.

Zastanów się czym konkretnie chcesz się zajmować i obierz jakiś kierunek. Z danymi pracuje specjalista od master data, analityk danych, konsultant strategiczny, kontroler finansowy i 50 innych specjalności, ale każdy z nich robi co innego i wymaga innego skillsetu. Jak chcesz być konsultantem i wyciągać wnioski to
  • Odpowiedz