Wpis z mikrobloga

Obiecałem @dominowiak napisać instrukcję jak wysłać uwagi ws. budowy drogi pod lasem na Czubach/Węglinie. Uwagi można wysyłać do 17.10.2024. Zapomniałem napisać.

Zanim przejdę do instrukcji to zachęcam do zabrania głosu, bo jak wspominałem już na mirko - aktywiści się organizują. Wołam @nadbagietek @picasssss1 (chociaż masz bana xD) @MgrMarecki @elgebar oraz mojego ulubieńca @ondraszek

Przy okazji wrzucam link do mapy sytuacyjnej - link - Użytkownik forum wieżowców nałożył plany drogi na mapy google.

Jak chcemy wysłać uwagi to należy założyć konto na https://decyduje.lublin.eu/pl/ i jeżeli chcemy wysłać go z poziomu tej platformy to musimy posiadacz profil zaufany do podpisu. Uwaga: przygotowany tam projekt możemy pobrać i złożyć go tradycyjnie - osobiście lub pocztą.
Potem wchodzimy na tę stronę, zjeżdżamy na dół i klikamy w WYPEŁNIJ WNIOSEK. Wyświetli nam się wniosek i tutaj punkty są wspólne dla wersji do wysyłki elektronicznej jak i papierowej:

1. W punkcie 2. Rodzaj pisma zaznaczamy 2.2 uwaga (...) projektu aktu
2. W punkcie 3. Rodzaj aktu planowania przestrzennego zaznaczamy 3.2. miejscowy plan (...)
3. W punkcie 4 wpisujemy nasze dane. Zaznaczamy też, że nie jesteśmy właścicielem.
4. Punkty 5-6 można pominąć
5. W punkcie 7.1. Treść pisma wpisujemy swoje uwagi. Jak zbraknie miejsca to możemy odrębnie w załączniku dać swoje uwagi, bo w tym polu w wersji elektronicznej jest limit 1000 znaków. (na dole wrzucę co ja napisałem)
6. Zaznaczamy czy wyrażamy zgodę czy nie na korespondencję elektroniczną i klikamy kontynuuj.
7. Pojawi się wybór dotyczący składania wniosku. Albo elektronicznie albo tradycyjnie (są zakładki)
8. Ja wysyłam elektronicznie, więc pobieram plik, klikam na "uwierzytelniania za pomocą Profilu Zaufanego", wyskakuje strona, gdzie załadujemy plik i go podpiszemy Profilem Zaufanym i dołączam go "plusikiem. Instrukcja na stronie jest czytelna i zrozumiała ;)

A teraz wrzucę co napisałem w uwagach:

Popieram przedstawiony projekt budowy drogi wzdłuż linii kolejowej i Starego Gaju. Planowana droga poprawi skomunikowanie oraz polepszy dostęp do komunikacji zbiorowej mieszkańców Czubów i Węglina, a także pasażerów dworca PKP Lublin-Zachodni. Jednakże chciałbym państwu przekazać parę uwag:

1. Na odcinku od ul. Granitowej poprzez skrzyżowanie z ul. Filaretów do ul. Lubelskiego Lipca 80 powinna powstać sieć trolejbusowa.

2. Na w/w odcinku ulica powinna znaleźć się jak najbliżej zabudowy aby uniknąć jak największej ingerencji w roślinność

3. Kolidujące z inwestycją drzewa powinny zostać przesadzone (np. w rejon planowanej pętli) - nie wycięte.

4. W ramach inwestycji powinno powstać jak najwięcej "sięgaczy" w formie chodników i DDR w stronę Starego Gaju i linii kolejowej nr 7. Pozwoli to w przyszłości wywrzeć nacisk na PKP w celu wybudowania dodatkowych, legalnych przejść prez LK7. W chwili obecnej przepisowe przekroczenie torów może odbyć się tylko na terenie stacji kolejowej.

#lublin
Pituch - Obiecałem @dominowiak napisać instrukcję jak wysłać uwagi ws. budowy drogi p...

źródło: {F077A057-ACE1-4D06-90DD-B5870241F5C2}

Pobierz
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach