Aktywne Wpisy
Boroborro +28
Siemanko Mirki, jestem z Wami łącznie z 10 lat i potrzebuje Waszej pomocy bo chyba nigdzie nie znajdę tylu kreatywnych ludzi w jednym miejscu ( ͡° ͜ʖ ͡°) Po 7 latach straciłem pracę w #it i trochę zacząłem szukać innych alternatywnych dróg które mogę wybrać. Padło, że zacząłem się bawić trochę w drewnie i w wycinaniu/grawerowaniu laserowym i chciałbym delikatnie spróbować pójść w tym kierunku, a przynajmniej sprawdzić z
bylemtukiedys12 +476
Dla mireczków aktywnych na tagu #samotnosc i #depresja robię #rozdajo.
Smutno mi było to kupiłem sobie PS5 pro, i teraz z tą muszę coś zrobić. Miałem sprzedać, ale co tam... może ta karma na coś się przyda.
W każdym razie: do wylosowania konsola PS5 (w wersji z dyskiem) + 1 pad. Kupiona na premierę, dość rzadko używana, w dobrym stanie.
Fotki https://imgur.com/a/rozdajo-samotnosc-bylemtukiedys12-xoKpThU
Smutno mi było to kupiłem sobie PS5 pro, i teraz z tą muszę coś zrobić. Miałem sprzedać, ale co tam... może ta karma na coś się przyda.
W każdym razie: do wylosowania konsola PS5 (w wersji z dyskiem) + 1 pad. Kupiona na premierę, dość rzadko używana, w dobrym stanie.
Fotki https://imgur.com/a/rozdajo-samotnosc-bylemtukiedys12-xoKpThU
Nie wiem czy był to wynik działania NFZ czy brak wystarczającego starania się o włączenie do programu.
Obecnie jeździ na wózku.
Zdiagnozowany był dosyć późno bo lekarze mówili że ma zespół niespokojnych nóg.
Nigdy nie miał też typowych objawów jak problemy ze wzrokiem.
Nie miał też chyba typowych rzutów i remisji.
No i teraz do rzeczy.
Rok temu zrobiłem rezonans głowy ze względu na zmęczenie, problemy z myśleniem i osłabienie ramion.
Wyszły mi nieliczne zmiany demielizacyjne.
Byłem na konsultacji i dostałem informację że nie da się stwierdzić SM na tej podstawie ponieważ nie ma rozsiania zmian w czasie.
I tutaj mam pytanie czy jeśli jednak jest to SM to jak wygląda w Polsce teraz możliwe leczenia?
Jest nadal duża przepaść między np. Niemcami czy już zostało to wyrównane?
#stwardnienierozsiane #sm #neurologia #medycyna #lekarz #zdrowie
Ja nie mam problemów ani ze wzrokiem ani z nogami to lekarz powiedziała mi że mam ponawiać MRI co pół roku bo może to stare zmiany i nie mam aktywnej choroby
Ale tą punkcję to wydaje mi się że by mogli mi zrobić, zawsze to jakaś dodatkowa informacja
tl;dr - 5 lat temu wylądowałam w szpitalu bo miałam niedowład nóg, w MRI wyszły przede wszystkim zmiany na rdzeniu kręgosłupa (całym, nie ma miejsca wolnego), bardzo mało w głowie, które nie pasują do SM, podejrzenie NMOSD, po 4 wizycie w szpitalu w przeciągu 3 miesięcy kazano mi iść do ośrodka, gdzie zdecydują, czy to SM czy
Punkcja rozumiem nie dała za dużo przy diagnozie?
Czy teraz już po diagnozie jesteś zadowolona z prowadzenia programu lekowego w Polsce?
No w grudniu minie 2 lata, jak jestem w programie, generalnie spoko, bo w końcu po azatrioprynie biorę coś nowego, ale z drugiej strony żałuję, że nie dostałam Kesimpty (lek od 2 lat jest w Polsce, jak mnie włączali do programu, to jeszcze leku w moim ośrodku nie było).
@przegrywam_przez_miasto nie bój nic, to nie wyrok, da się z tym żyć