Wpis z mikrobloga

Z serii trofea - które nie powinny istnieć. Rozumiem po części ideę platyny na PlayStation (jestem graczem na tej platformie od czasów PS1), mają nagradzać najbardziej wytrwałych graczy, którzy spędzili dziesiątki godzin w jednej grze dobrze się bawiąc.. *ekhem* dobrze... Gdyby to był prawdziwy puchar to postawił(a) byś sobie go na półce, albo i kilkadziesiąt takich pucharów. Każdym możnaby się pochwalić rodzinie czy znajomym - "patrz jaki jestem zajebisty", "patrz ile mam platynek w grach których nikogo z was nie interesują", "wbiłem platynke w fifie bo grałem cały rok, ty jesteś leszczem bo grasz tylko pojedyncze partie". No dobra tak na prawdę te trofki interesują maksymalnie dwóch kolegów nerdów których masz w znajomych na PSN i którzy być może próbują z tobą konkurować. Przejdźmy do konkretów czyli jak dawno temu ja "wyleczyłem się" z platyn i tych śmiesznych pucharków. Przykład na zdjęciu. Balatro - na prawdę bardzo dobry indyk, który wciąga na maksa. Po ograniu wielu godzin na Switchu pomyślałem sobie "może by tak zdobyć platynkę na pleju? Robił tą grę ogarnięty gość, nie mógł wymyślić żadnej głupiej trofki, która to blokowała by najcenniejszą nagrodę...". A no właśnie nie. Ktoś s--------ł na maxa jednym głupim pomysłem. O ile przejść grę każdą talią na złotej stawce to jeszcze nic (w grze jest 15 talii) to pomyślcie ile czasu zajmie przejście gry każdym jokerem dostępnym w grze (150 z czego niektóre trzeba odblokować) oczywiście na złotej stawce. Grę przechodzi się z pięcioma lub max 7/8 (jeśli masz szczęście) jokerami. A jak to jest z wypadaniem tych jokerów? No właśnie, najczęściej masz spam pospolitych jokerów. Legendarny trafia się na ogół max jeden na rozgrywkę na prawdę rzadko. Ile trzeba kuźwa spędzić czasu żeby przejść na na złotej stawce każdym Jokerem grę podczas gdy większość będzie się powtarzać xD. 500 - 1000 godzin? XD. Kiedyś zwracałem uwagę na te trofki i w pewnym momencie doszedłem do wniosku, że to psuje totalnie grę. Przestajesz czerpać radość z godzinnej/dwugodzinnej partyjki w to co lubisz tylko grindujesz na siłę dziesiątki godzin i więcej. Na końcu pozostaje ta pseudo satysfakcja dla samego siebie. Po czym? Gra zapewne już ci zbrzydła. Szkoda setek godzin życia żeby zdobyć jakiś wirtualnu pucharek. Chciałbym w tym miejscu złożyć drobne podziękowania dla @nrgeek który natchnął mnie w swoich materiałach dawno temu do olania tego gówna. Od razu zaczęło się grać lepiej.

#gownowpis #gry #balatro #ps5 #ps4 #playstation #pcmasterrace #nintendoswitch #xbox #nrgeek
Aeterna - Z serii trofea - które nie powinny istnieć. Rozumiem po części ideę platyny...

źródło: 1000096292

Pobierz
  • 19
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Aeterna: Ja platynuję tylko gry, które prawie same się platynują, lub jeśli gra bardzo mi się podoba. Nigdy nie miałem ciśnienia, żeby te platyny zdobywać. Od czasów PS3 mam pewnie mniej niż 20.
  • Odpowiedz
pełna zgoda, gdyby dało się wyłączyć wszelkiego rodzaju trofea, achievmenty etc. to bym to zrobił.

@PanKapibara: w sensie zrobił... Co? Przeszedł grę? Zagrał w nią? A wiesz, że możesz "grać w grę" i mieć totalnie wywalone na trofy / achievy? Wcale nie musisz ich wyłączać, skoro masz je gdzieś. Poza tym jest opcja, abyś nie dostawał powiadomienia o zdobyciu pucharka, co plus minus jest chyba tym, czego szukasz.
  • Odpowiedz
@Aeterna: dlatego sram na trofki w grach. Gram, bo lubię, a nie dla jakichś z d--y wyciągniętych wyników. Pc masterrace here, przygodę z konsoli zakończyłem na PSP, jednak gracz to gracz, dlatego się wtrącam.
  • Odpowiedz
@Aeterna: ja to mam podejście do trofeów takie, że jak nie są jakieś piekielnie trudne, a gra conajmniej dobra - to robię to w ramach wyczyszczenia gry do cna - taką platyna w GoW to była sama przyjemność - r------ć wszystko, co się tylko da.
  • Odpowiedz
  • 0
@quercy i tam powinny być tworzone trofea jak właśnie w GoWie. Sam go kiedyś wyplatynowałem tylko kojarzę że zbieranie kruków mi się nie podobało bo i tak trzeba było z poradnikiem to grindować
  • Odpowiedz
  • 0
@TenNorbert to już absurd, podobny achivment miały mortale. I tak najgorszą trofkę miała jakaś gra na PS3 w której żeby ją zdobyć to trzeba było być nr 1 w rankingu przez tydzień przez co trofkę miało kilka osób
  • Odpowiedz
  • 1
@liga tam on był prawie nie możliwy do zrobienia i trzeba było kilka godzin praktykować jakiś glitch żeby nie bawić się tysiące godzin
  • Odpowiedz